INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Oproti loňskému roku klesla průměrná částka vícenákladů firem spojených s pozdními úhradami pohledávek ze 115 tisíc na 83 tisíc korun. I přesto se pozdní platby meziročně staly pro firmy častěji likvidační. Více než 62 % finančních profesionálů z firem totiž v roce 2016 hlásí, že zažili krach firmy kvůli nesplacené pohledávce, což představuje meziroční nárůst o 27 procentních bodů. Zjistil to druhý ročník společného výzkumu společností Intrum Justitia a Komory certifikovaných účetních (KCÚ), jehož se v srpnu a září zúčastnilo 102 finančních profesionálů a účetních.

Tato situace je způsobena tím, že se problém pozdních úhrad dle 87 procent účetních přesunul zejména k OSVČ a mikropodnikům do 40 milionů korun obratu. V roce 2015 tato problematika přitom nejvíce postihovala malé a střední firmy až do 100 milionů Kč. Nesplacené pohledávky jsou tedy každoročně výrazným rizikem zejména pro drobné podnikatele, přestože až 50 procent firem náklady spojené s pozdními úhradami stále nijak nevyčísluje.

Firmy rok od roku stále častěji od svých klientů zaznamenávají pozdní úhrady faktur, nebo žádosti o prodloužení dobu splatnosti. Zatímco v loňském roce tuto situaci reflektovalo 90 % podnikatelů, za uplynulých 12 měsíců se s takovýmto počínáním setkalo až 93 procent firem. Tři čtvrtiny finančních profesionálů ve výzkumu Intrum Justitia a KCÚ odpovědělo, že se setkali s tím, že pozdní platby výrazně ohrozily cashflow firmy. „Největší problém tkví v tom, že více než třetina firem stále nemá vyčísleny náklady, které jim pozdní platby způsobují. Pohledávky prostřednictvím outsourcingu oproti předchozímu roku sice začíná řešit stále více firem, přesto však tuto službu stále nevyužívá přes 51 % podnikatelů,“ uvedl Karol Jurák, výkonný ředitel Intrum Justitia pro Českou republiku.

Většina firem uvedla, že svým odběratelům umožňuje 27denní dobu splatnosti faktur. Ta však jen zřídka kdy bývá splněna a v průměru dochází k časové prodlevě až o 12 dní. V loňském roce byla přitom celková doba prodlevy splacení pohledávky o 2 dny kratší. Prodlužování doby úhrady pohledávek pak téměř polovina dotazovaných podnikatelů a finančních profesionálů vnímá jako výrazné zvyšování rizika obchodních vztahů, jako bezproblémové počínání to chápou jen necelé 2 % z nich: „Důvody, proč řada firem akceptuje pro ně nevýhodné podmínky, jsou různé, avšak přes 60 % respondentů odpovědělo, že se povětšinou jedná o začínající podnikatele, kteří přistoupí takřka na jakékoli platební podmínky. Druhým nejčastějším důvodem, který letos uvedlo 25 % respondentů, je pak obava ze ztráty dobré reputace firmy,“ komentuje Libor Vašek, předseda Komory certifikovaných účetních.

Pozdní úhrady pohledávek ovlivňují také personální politiku firem. 42 % finančních profesionálů uvedlo, že pokud by všichni klienti plnili své finanční závazky vůči firmám včas, mohli by přijmout více zaměstnanců, nebo by nemuseli přistupovat ke snižování stavu zaměstnanců.

Společnost Intrum Justitia

Je přední evropskou společností, která poskytuje služby v oblasti správy pohledávek a nabízí komplexní služby včetně odkupu pohledávek určené k měřitelnému zlepšení cashflow klientů a jejich dlouhodobé ziskovosti. Založena byla roku 1923 a dnes má zhruba 3 800 zaměstnanců na 20 trzích. Její konsolidované příjmy činily v roce 2014 5,2 miliardy švédských korun. Intrum Justitia AB je od roku 2002 kótovaná na burze Nasdaq OMX ve Stockholmu. Další informace naleznete na stránkách www.intrum.com

O Komoře certifikovaných účetních

Komora certifikovaných účetních (KCÚ) je profesní organizace působící v ČR od roku 1999 a sdružuje přibližně  1 200 profesních účetních, kteří absolvovali několikaletý dvoustupňový systém certifikace účetních postavený na vzdělávacích standardech Mezinárodní federace účetních (IFAC). KCÚ podporuje svými aktivitami účetní profesi, zdůrazňuje význam kvalitní účetní práce pro finanční řízení podniků, zabezpečuje odborná školení, připomínkuje novelizace účetních a souvisejících předpisů.

(tz)

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3