INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

bitcBitcoin hýbe světem! Někteří v něm vidí potenciální peníze budoucnosti, jiní nástroj rychlého zbohatnutí, módní virtuální hru, podfuk anebo dokonce platidlo mafie při obchodování s drogami. Jisté je jedno, tato kryptoměna loni rostla raketovým tempem.

Na konferenci, kterou letos v září v Praze uspořádala yourchance, o. p. s. v rámci projektu „Finanční gramotnost do škol“ o kryptoměnách pohovořil hlavní ekonom skupiny Roklen Dominik Stroukal.

„Jsme velmi potěšeni, že naše pozvání na konferenci přijal odborník na slovo vzatý. Během přednášek o finanční gramotnosti, které pořádáme na základních a středních školách po celé republice, se totiž často setkáváme s dotazy týkajícími se právě kryptoměn – bitcoin, litecoin…. Děti se o ně živě zajímají a chtějí se dovědět více. Kryptoměny jsou trendem, a v budoucnu se s nimi určitě budeme setkávat v běžném životě čím dál častěji…,“ uvedla Jana Merunková, ředitelka yourchance, o. p. s.

Bitcoin, v České republice pravděpodobně nejznámější kryptoměna, se už u nás stala platidlem, a to nejen v e-shopech, ale zejména ve větších městech také v kamenných obchodech. Loni bylo v České republice podle mezinárodní mapy coinmap.org kolem dvou set obchodů a restaurací, které bitcoiny přijímaly.
Vznik této digitální měny je zahalen rouškou tajemství. Byla vytvořena v roce 2009 anonymním vývojářem pod pseudonymem Satoshi Nakamoto. Na internetu o sobě tvrdil, že je Japonec, nicméně vzhledem k jeho vynikající angličtině a absenci japonských výrazů se dodnes spekuluje o tom, že jde o jedince nebo skupinu odborníků na kryptografii, ekonomiku a informatiku z anglicky mluvící země.

Cílem Satoshiho bylo, aby bitcoiny těžili a posílali si je mezi sebou další lidé a aby jimi platili za služby a zboží. Poprvé se tak stalo před osmi lety, kdy floridský programátor zveřejnil na fóru bitcointalk.org nabídku, že zaplatí 10 000 bitcoinů za dvě velké pizzy. Za čtyři dny byly pizzy u něho. Kdyby si ale tehdy programátor bitcoiny nechal, mohl z něj dnes být milionář. Už ve druhé polovině roku 2013 totiž přesáhla cena za jeden bitcoin tisíc dolarů.

Raketou nahoru, ale taky dolů…

Ptáte se, kolik byste za bitcoin zaplatili nyní? Aktuálně se cena pohybuje kolem 6500 dolarů za jeden bitcoin. Nemá "jednotnou cenu", na burzách nebo ve směnárnách se liší. Je označován za velmi rizikový a nestabilní.

Loni na podzim učinil jistý investor pokus. Za 12 tisíc dolarů nakoupil různé coiny – bitcoiny, stellar, verge aj., a sledoval, jak se bude hodnota jeho portfolia měnit během jednoho roku. Největší boom zažilo na přelomu roku, kdy dosáhlo hodnoty 76 tisíc dolarů! Pak se ale jeho hodnota postupně propadala, a to až na počátečních 12 tisíc dolarů.

Jak se bude cena bitcoinu v budoucnu vyvíjet nelze příliš předvídat. „Jediné, co můžeme říci je, že trh vidí cenu do budoucna na současné hodnotě plus mínus 6500 dolarů za bitcoin. Je pravda, že spousta lidí je optimistická a věří v budoucnost Bitcoinu, nicméně nelze opomenout i řadu rizik, například možnost zavedení regulace celého odvětví kryptoměn, která by mohla cenu poslat dolů,“ konstatoval hlavní ekonom skupiny Roklen Dominik Stroukal. „Rizikem by mohla být také případná hospodářská krize. Cena je tedy zjevně tam, kde má být. Osobně jsem spíše optimista. Řada zprostředkovatelů nabízí zajištění snadného vstupu do světa kryptoměn. Je to ale obrovské riziko. Nejhorší je, jakmile někdo nabízí pohádkové zbohatnutí. To jsou zpravidla podvodníci. U Bitcoinu investování skrze zprostředkovatele nedává smysl,“ uvedl Dominik Stroukal.

Více informací o kryptoměnách se dozvíte například zde:
www.bitcoin-info.cz 
www.penizebudoucnosti.cz 
www.finance.cz 
www.roklen24.cz  

Bitcoin a jiné krypto peníze budoucnosti, D. Stroukal, J. Skalický, Grada, 2018

(tz)

Ilustrace Pixabay.com

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3