Pro milovníky pravého českého česneku je to dobrá zpráva. Do prodejní sítě Tesco ho směřuje letos 150 tun, víc než kdykoli dříve. Dodává ho tam farma Hrdla. Původní domácí odrůdu Český Dukát, která téměř zmizela z polí, rozmnožila a pěstuje na 25 hektarech. Majiteli farmy v Dolánkách nad Ohří Zdeňkovi Hrdličkovi jsme položili tři otázky.
Sběr česneku už skončil. Jste se sklizní spokojeni?
Letošní ročník naštěstí nijak nepoznamenalo proměnlivé počasí. Úroda je bohatá, velmi kvalitní, s vysokým obsahem silic a dalších zdraví prospěšných látek.
Poptávka po ryze českém česneku rok od roku roste. Vyplývá to i ze statistik obchodního řetězce Tesco, který je již třetím rokem exkluzivním odběratelem celé produkce Českého Dukátu z vaší farmy. Vystačíte si s vlastními silami a technikou?
Vloni farma vyprodukovala 90 tun česneku, které našly svůj odbyt prostřednictvím obchodů Tesco právě u domácích spotřebitelů, v tomto roce je ho už o dvě třetiny víc. Při sklizni jsme poprvé použili nejmodernější dostupnou technologii pro sběr česneku. Sklidí se pomocí speciálního kombajnu Broch ze Španělska, který jednotlivé palice ze země vytáhne a zároveň očistí. Pro následné sušení využijeme nově postavenou speciální halu o velikosti 500 metrů čtverečních, která celý proces usnadní a také časově zkrátí. Zároveň zde bude celá produkce uskladněna při teplotě, která česneku nejvíce vyhovuje a při které nedojde k nastartování procesu klíčení.
Jak zákazníci poznají, že jde o poctivý česnek od vás ze Zahrady Čech?
Víme, že poptávka po tomto zboží neustále stoupá a snažíme se ji plně uspokojit. Není to snadné, protože původní sadba dříve nebyla k mání a trvalo několik let, než se ji podařilo namnožit. Teď už se dostáváme k cílovým hodnotám. Náš česnek míří výhradně do Tesca. Na pultech byl v červenci nejprve čerstvě sklizený, ve svazcích s oříznutou zelenou natí. Nyní ho už spotřebitelé koupí vyschlý. V obchodech se prodává v balení po třech kusech s označením Jezte čerstvé. Distribuci zajišťuje firma P+P Praha.
připravil Pavel Kačer