O české kuchyni se vedou v poslední době živé debaty. Jaká vlastně je? Těžká a nezdravá, nebo odpovídající našim klimatickým podmínkám, zvyklostem, preferencím? Spoléhá na tradici, historii i mlsný český jazyk? Podle některých mistrů kuchtíků je jednoduchá, vyvážená, chutná, barevná a veselá, podle jiných zbytečně konzervativní a hůře stravitelná.
Poté, co Českou republikou prošla vlna nadšení z toho, jak se vaří a jak se stravují lidé v zahraničí, se mnozí opět pokorně a s úctou vracejí k tomu, nač byli zvyklí. Přiklánější se však k novým technologiím úpravy pokrmů. A respektují to, že se životní styl mění, a na to by měl brát ohled i náš žaludek. Na říjnovém mezinárodním veletrhu hotelového a restauračního zařízení, potravinářství a gastronomie For Gastro & Hotel v pražských Letňanech se také v rámci projektu Czech Specials diskutovalo o tom, zda je česká kuchyně sexy. Odborníci se jednoznačně shodli na tom, že ano a že umí nabídnout mnohé nejen českému strávníkovi, ale i v mezinárodním rozměru. Česká kuchyně totiž chutná. Takže sexy je zcela určitě.
Nad otázkou se zamýšleli šéfkuchař Oldřich Sahajdák z michelinské restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise, šéfkuchař Petr Hajný z vynikající restaurace Zas a Znova a šéfkuchař vyhledávané restaurace Chládek Zahradnické centrum Karel Novák, diskutující při Czech Specials Talk Point v rámci odborného programu Gastro Tour. Tuto zajímavou výměnu názorů moderoval Tomáš Kalina, organizátor Culinary Symposium Prague, a svými postřehy přispěl i dlouholetý komentátor české gastronomické scény Milan Ballík.
Všichni přítomní se shodli na tom, že česká kuchyně je naším národním kulturním dědictvím, na které určitě máme být právem hrdí a měli bychom o ně pečovat. I dnes může zajímavě, a hlavně kvalitně připravovaná česká kuchyně přinést úspěch všem typům restaurací, od vyhlášené fine dining restaurace v hlavním městě po malou restauraci na vesnici. O tom, že je naše národní kuchyně stále dostatečně „sexy“ pro českého a zahraničního hosta nikdo z přítomných ani na chvíli nezapochyboval! Je rovněž příležitostí k úspěšnému businessu nejen v domácím, ale i globálním rozměru.
(red)
Na snímku Karel Novák, šéfkuchař restaurace Chládek Zahradnické centrum, a Milan Balík, znalec české kuchyně