Když jsme v redakci uvažovali o osobnosti pro úvodní rozhovor v prvním vydání letošního Fresh Time, vybavil se nám mezi prvními kandidáty jednatel a generální ředitel havířovské firmy GASCONTROL, společnost s r. o. a zakladatel konsorcia dceřiných firem GASCONTROL GROUP, Mieczyslaw Molenda. Důvod je prostý; s pár kolegy dokázal takřka z ničeho vytvořit dobře fungující soustrojí pro výrobu zařízení a technologií v oborech jako je plynárenství, strojírenství, vodohospodářství a kanalizace, servis a další služby v uvedených odvětvích. Zaměřením na inovace, vědu a výzkum se firmám v rámci GASCONTROL GROUP daří uplatňovat moderní technologie v energetice i pokrokové materiály pro plynárenství i vodní hospodářství.
Již mnoho osobností businessu prošlo našimi stránkami. A přibývá jich. Věříme, že společně s námi se jejich úvah nejen o podnikání a manažerské práci rádi účastníte.Loni touto dobou jsme v časopise Prosperita, jehož součástí je příloha Fresh Time, publikovali besedu s vrcholovými manažery firmy GASCONTROL, společnost s r. o., v níž se vyjadřovali k ekonomickým výsledkům, hovořili o problémech, které bylo potřeba řešit v návaznosti na kolísavost české ekonomiky. Diskutovalo se o vizích, představách, budoucnosti.
Práce managementu v zemědělské výrobě je určitě v mnohém jiná než ta, která náleží provozům pouze pod střechou, a to vzhledem k nejrůznějším specifikám od nevyzpytatelnosti počasí až po často těžko odhadnutelnou sklizeň, celkovou produkci či výnosy. Pokud však jde o metody a formy řízení, ty se až tak příliš neodlišují. Zdaleka nejen to však bylo námětem tak trochu předvelikonočního rozhovoru s jednatelem a ředitelem společnosti OVUS Slaný, podnik živočišné výroby, s. r. o., Ing. Tomášem Milichem:
Vznik této dceřiné společnosti před bezmála 5 lety a její působení v oboru plynárenství, energetiky i vodního hospodářství na polském trhu je dokladem toho, že havířovská GASCONTROL, společnost s r. o., která je jejím většinovým vlastníkem, již před lety expandovala za hranice České republiky.
Do výrobny vajec ve Slaném – na Těhuli – jsem zavítal z jiného důvodu, než hledat odpověď na známou filozofickou otázku, co bylo dřív. Zajímal mě spíše recept, jak je možné za zhruba dva roky po zastavení rapidního poklesu rentability živočišné výroby rychle překonat problémy a dostat podnik z červených čísel k prosperitě. A také – blížící se svátky s cukrovím, vánočkou, bramborovým salátem, řízky a spoustou dalších dobrot, o něž se člověk český nemíní ochudit, mne vybídly k myšlenkám o tom, co všechno je k takovému hodování třeba. Samozřejmě vajíčka.
Snažíme se na našich stránkách přinášet také zkušenosti žen manažerek a podnikatelek, jak co nejlépe zvládat pracovní povinnosti a současně plnit úspěšně roli ženy jako starostlivé manželky a matky se vším, co to obnáší.Zaujala nás v tomto ohledu žena, o které se ve firmě - kde působí jako manažerka - všeobecně ví o její energičnosti, zaujetí pro věc, umění jednat s lidmi a úspěšně vést kolektiv všemi úskalími na cestě k úspěchu a k prosperitě. A jak za těchto okolností asi zvládá druhou neméně významnou roli odehrávající se v domácím prostředí, bylo logickým vyústěním našich všetečných otázek kladených Ing. Jitce Ernestové, která zastává pozici vedoucího managera pro zahraniční obchod firmy GASCONTROL, společnost s r. o., v Havířově-Suché:
Znáte to. Jste soustředění na svoji práci, letíte za splněnými KPI. A pak zapomenete na to zásadní. Dotankovat energii. Ne autu, ale sobě. A vzpomenete si na to dávno po poledni. To je pak štěstí, když vyrážíte na vánoční setkání s výjimečným člověkem. Tomáš Hudera rozhodně nasytí vaši duši. A jak tak uklidňujete myšlenky, v té lahodné vůni vznášející se prodejnou a jídelnou se najednou rozpomenete, že jste od sedmé ráno nejedli, že vám žaludek dělá nespokojené kotrmelce a úpí hlady. Jak se říká, líná huba, holé neštěstí. Nedalo mi to. Ptám se, jestli náhodou nezbyl nějaký řízeček. Tomáš se na mě podívá, zdvihne obočí a povídá: A to jsi mi to nemohla říct před půl hodinou, když jsme si volali, zrovna řízky většinou nezbývají. No, já si na ten hlad prostě nevzpomněla, krčím rameny. Pokývá Tomáš souhlasně hlavou a dodá, že se mu to občas...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...