Zdraví přírody a zdraví člověka ovlivňuje zásadním způsobem, jak na polích hospodaříme a jak se stravujeme. A protože zdaleka vše není v pořádku, rozhodla se Evropská unie zavést do systému určitý pořádek. Inspirovala se Francií, kde už delší dobu existuje tzv. Nutri-score. Potraviny nesou označení, jakou ekologickou stopu zanechávají a do jaké míry jsou nebo nejsou prospěšné zdravému životnímu stylu. Do budoucna se nové značení, takový semafor, objeví na všech potravinách. Například ty s označením A budou velmi doporučované, s „déčkem“ už bychom měli nakládat velmi opatrně. I když tyto informace zlepší spotřebitelům přehled o tom, čemu dávat přednost a čemu se spíše vyhnout, nepřestanou platit zlatá pravidla pro zdravou výživu: Nutná je její pestrost a vyváženost. A především nejen kvalita, ale i kvantita přijímaného jídla rozhodují o tom, zda budeme ve figuře nebo se cítit nekomfortně a pociťovat zdravotní potíže.
Pavel Kačer