INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Dostala se ke mně informace o tom, že životní pojištění bude ještě více limitováno zdravotním stavem člověka. Jinými slovy, když jsi při těle, budeš za to pykat, tvá pojiska bude dražší. Jako motivace pro zdravější životní styl, jako pobídka k tomu, aby se otylí Češi zamysleli sami nad sebou a aby pojišťovny přísněji chránily peníze, které se v případě nutnosti vyplácejí. Což o to, proč ne, logiku by to mělo.
Jenže je tu háček.  Souvisí s tím, kde žijeme, co „musíme“ nakupovat. Běžný spotřebitel, běžný zákazník, běžný konzument i pojistník nemůže jinak, než brát z nabídky výrobců a prodejců, něco jíst přece musí. A to je ten kámen úrazu. Která potravina je vlastně zdravá? A jak vhodně kombinovat zdravou a nezdravou, v jakém poměru, jak odhadnout, co je v který okamžik dobré a co ne? Myslím, že na tuto otázku se dnes dá jen stěží odpovědět. I přes zkušenosti až genialitu výživových poradců nemáme zas až tak jasno o tom, jestli je zdravé víc sádlo nebo máslo, jestli je zdravé či normální jíst večer pečivo, jestli by se mělo omývat ovoce, když slupky obsahují ty nejhodnotnější látky, které náš organismus potřebuje...

Otázek je více než dost, třeba na téma, zda vyšlechtěná krásná jablka mají ještě vůbec nějaké vitaminy a minerály, když už ani nevoní, během přepravy se neotlučou a vydrží navěky. Nevím. Podobné je to s debatou o tom, z čeho sestávají párky, zda ty levné obsahují vůbec maso a tak podobně. Jestli čokoláda není jen tukoláda a proč je trh zaplaven sušenkami a oplatky, jejichž složení odborníka spíš děsí, než aby si na nich smlsnul.
Jak je to s těmi zapeklitými potravinami? S těmi z nejběžnějších, které jsou k mání? Lékaře slyšíme hovořit o tom, co vše se přidává do pečiva, uzenin, konzerv, sortimentu pro diabetiky, co je to trvanlivé mléko a že jednou jsou minerálky zdravé a podruhé nám škodí. Mají pravdu nebo ne?  Co si představit pod pojmem nízkotučný jogurt, výrobky s dlouhou trvanlivostí? Co znamenají ztužené rostlinné tuky, i když je jejich obsah tvořený dosti velkým procentem vody? Jak úžasné jsou sycené sladké nápoje? Proč zdravotníci nedoporučují konzumovat tavené sýry a proč jich je v obchodech tak pestrá paleta? Co je to vlastně bílá mouka?
Ne, nejsem zastáncem přejídání, ani vysedávání u počítače do pozdních nočních hodin spojeného s návykem konzumace slaných mňamek každý den. Jen se ptám, zda vlastně zvládne žít průměrný občan této země zdravě? Aby se vyznal v záplavě protichůdných  názorů, aby mohl věřit reklamě, aby dělal vše, co je v jeho silách a pečoval o své přežití? Jak má jíst  a žít, aby byl pojistitelný? Asi to není jen o těch proběhaných kilometrech o víkendu.

Eva Brixi

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3