Češi změnili své stravovací návyky. Jak ukazuje poslední statistika, snědí mnohem více masa, ovoce a zeleniny než v socializmu. Není pochyb, že dnešní jídelníček je z hlediska složení jednotlivých druhů potravin zdravější a také nákladnější. Nejvíce vzrostla spotřeba drůbeže, za 55 let jedenáckrát. Maso kuřat, krůt, hus a kachen je levné, navíc ho lze kdykoli koupit čerstvé, mražené i porcované nebo zpracované do potravinářských výrobků. Rostoucí obliba zeleniny a ovoce se opírá hlavně o dovozy. Nabídka je velmi pestrá a cenově dostupná. Lidé se rovněž méně spoléhají na samozásobení, víc nakupují. Řekl bych, že náš jídelníček je celkem v pořádku, jen ty porce by mohly být menší. Ne podvýživa, nedostatek určitých živin v potravě, ale nadváha představuje největší problém.
Pavel Kačer