Koncem října jsem měla příležitost ochutnat vánoční cukroví od Penamu, tedy fabriky, která by pečivem dokázala zásobovat snad celou zeměkouli. Nebylo to samoúčelné, ale doslova nutností. Musela jsem. Bylo to při udělování cen Česká chuťovka, kam se Penam také přihlásil, a mimo jiné i svým vánočním cukrovím. Vedla jsem porotu, která udělovala novinářské ceny a povinností bylo ochutnávat a hodnotit. Přiznám se, na cukroví mám nos, peču ho sama ráda a ledascos z kulinářských kouzel jsem pochytila od mojí babičky, kuchařky a cukrářky vyhlášené i vystudované. Vánočního cukroví jsem smlsala za celý svůj život hodně a tak dokáži srovnávat. To z Penamu mi chutnalo náramně. Byla to klasika s vyváženými chutěmi, tvary i barvami. Cukroví pravé vánoční, klasika, která má políčeno na vaše smysly dřív, než na ni pomyslíte. Přesvědčila jsem se, že i velkovýroba může spotřebitele potěšit a nabídnout pečivo, na které člověk rád vzpomíná a pro něž se rád vrací. Na návštěvu i do prodejny.
Eva Brixi