Evropská unie se v tažení za zdravým na talíři zřejmě nezastaví před ničím. Zaměřila se i na základní potraviny a zjistila, že mohou škodit. Český chléb se, bohužel, peče, a tím v těstu vzniká akrylamid, který je podezříván z karcinocenních účinků. Rovněž brambory, pokud jsou smažené, se také stávají potenciálně zdraví škodlivé. Pokud EU půjde ve své bohulibé činnosti dál a bude důsledná, najde na každé poživatině něco, co nebude odpovídat hlediskům správné výživy. Pekaři, kteří jsou postupem bruselských úředníků ohroženi, se na akrylamid podívali zblízka. A vyšlo jim, že pouze spálený chléb ho obsahuje množství nad normu. Jenže limity se mohou v zájmu veřejného blaha zpřísnit, a pak neprojde ani bledá houska. Za pár let nám bude hrozit, že sice nebudeme ohrožováni nezdravou potravou, ale budeme strádat podvýživou. A nebo nám nějaké zdravé jídlo přece jen Brusel dovolí, ale co to bude za život bez křupavého pečiva, smažených hranolků a černé kávy, řekněte?
Pavel Kačer