INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

V situaci ekonomické nejistoty kvalita dat a informací začíná mít klíčový význam jak pro realizaci dlouhodobých rozvojových strategií, tak pro jednání v krizových situacích. Bouřlivá diskuze 150 účastníků z celé Evropy se očekává v Praze ve čtvrtek 18. dubna na Novotného lávce o tom, jak probíhají rozhodovací procesy, co přináší zapojení veřejnosti do vládnutí, jakou roli v tom hrají strukturální fondy a jak v tom všem dosahovat lepších výsledků pomocí IKT (Informační a komunikační technologií). Nad jarními vodami Vltavy zazní celkem více než 40 vystoupení na akci ONE Conference Prague 2013, která má podtitul Digitální vládnutí: od lokálních dat k evropským strategiím.

Setkání má začít provokativní diskuzí 6 uznávaných evropských odborníků o různých aspektech vládnutí, otevřených datech a eGovernmentu. Další klíčová vystoupení se budou zabývat tím, zda v dnešní situaci bude vůbec možné splnit cíle, vytyčené v programových dokumentech Evropské unie, jako například v Digitální agendě pro Evropu; jak byly v této souvislosti využívány strukturální fondy a jaké jsou vyhlídky v čerpání těchto fondů do budoucna.

Ve dvou odpoledních sekcích vystoupí více než 30 řečníků s příklady v oblasti svého působení. Konference představuje jen část celé řady aktivit, které probíhají v několika evropských regionech s cílem sjednotit některé postupy, metodiky a ukazatele, používané samosprávou při rozhodovacích procesech. Veřejná správa na všech úrovních musí umět zacházet s daty, která jsou pro lepší srozumitelnost často zpracována pomocí IT do přehledných informačních celků, ať už se jedná o strojové zpracování velkého množství dat, o jejich analýzu, vizualizaci nebo prognózy. Záleží na tom při měření a hodnocení efektivity zacházení s veřejnými financemi, při sestavení strategií dalšího rozvoje atd.

Evropská komise v rámci strategie Digitální agenda pro Evropu vydává doporučení pro zlepšení situace v členských státech v rámci vlastních inovačních aktivit, a to pomocí měření a dokumentace procesu penetrace IKT a asistence při hodnocení IKT iniciativ a strategií. V současnosti členské státy spolupracují v celé řadě klíčových aktivit, které se dají shrnout pojmem „Digital Governance“. Patří sem jak problematika sdílení dat mezi jednotlivými vládními rezorty, tak zpřístupnění dat veřejným a soukromým subjektům (Public Sector Information) či poskytování služeb eGovernmentu.

Digitální agenda pro Evropu obsahuje celou řadu indikátorů, které umožňují porovnávat mezi sebou pokrok v členských státech. Na regionální úrovni však začínají být srovnání obtížná kvůli velké rozmanitosti metodik a kontextů. Během vývoje nových IKT produktů či služeb čelí evropské regiony různým strukturním podmínkám, mezi které se řadí např. faktory institucionální, organizační nebo technické, které ovlivňují existující rozdíly mezi regiony.

IKT observatoře & ONE projekt

V souladu se svým posláním se EPMA z.s.p.o. stala v r. 2012 českým řešitelem projektu ONE, www.oneproject.eu. Ředitelka EPMA, PhDr. Irina Zálišová, která je rovněž programovou ředitelkou ONE konference, podotýká:

„Cílem projektu ONE je podpořit dovednosti veřejné správy v oblasti zacházení s daty, čísly, indikátory a tvorby rozvojových strategií. Tato problematika je těsně spojená s evropskou koncepcí Digitální agenda pro Evropu, s uplatněním principů efektivní a otevřené veřejné správy, otevřeného přístupu k datům a jejich opakovaného využití ve veřejné správě, stejně jako s koncepty „Smart Cities“. Tyto však nemohou být aplikovány plošně a bez rozdílu lokálních podmínek v jednotlivých zemích.“

Projekt ONE chce propagovat evropské zkušenosti s již fungujícími modely, tzv. IKT observatořemi, které monitorují celou řadu ukazatelů regionálního rozvoje a podporují tak přijetí správných rozhodnutí. Roli IKT observatoře mohou plnit v různých zemích různé organizace, které jsou schopné zpracovávat a vyhodnocovat informace z různých zdrojů (statistická data, výsledky průzkumů, obchodní informace apod.) a tyto použít jako analytické podklady v rozhodovacích procesech veřejné správy. Takovou výměnu zkušenosti nabízí ONE Conference Prague 2013, za jejíž organizaci odpovídá EPMA v rámci svých úkolů zajistit širokou evropskou propagaci výsledků projektu.

Českým pořadatelem konference je EPMA - nezisková agentura pro evropské projekty.

EPMA, www.epma.cz

Zájmové sdružení právnických osob Agentura pro evropské projekty & management (EPMA) je neziskovou organizaci se sídlem v Praze a funguje od srpna r. 2004. PředsednictvoEPMA je složeno ze zástupců Kraje Vysočina a občanského sdružení BMI (Březen měsíc internetu), jako spoluzakladatelů. Posláním EPMY je podporovat mezinárodní projektovou spolupráci mezi evropskými regiony a dalšími subjekty veřejné správy, privátní sféry, vzdělávacích institucí a neziskových občanských organizací, a to prostřednictvím odborných a propagačních akcí, společných projektů a osvěty. V předchozích létech EPMA byla národním garantem 5 ročníků mezinárodní konference Eastern European eGovernmetn Days v Praze.

ONE projekt, www.oneproject.eu

Projekt ONE (Observatory Network to Enhance ICT Structural Funds Absorption) je spolufinancován z programu INTERREG IVC a je zaměřen na problematiku modernizace veřejné správy na úrovni regionů a měst s využitím informačních a komunikačních technologií (IKT). Předmětem projektu je mj. sdílení zkušeností o efektivním financování projektů územních samospráv v oblasti IKT, včetně využití prostředků z fondů EU. Projekt realizuje od r. 2012 do poloviny r. 2014 deset evropských regionálních partnerů.

(tz)

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3