INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Díky službě, kterou nově nabízí stránka Informaceprovsechny.cz, nyní můžete bez zbytečného papírování získat od úřadů rychle a snadno potřebné informace! Stačí prostřednictvím jednoduchého online formuláře zadat dotaz a odpověď se od tázaného subjektu zobrazí přímo na stránkách vám i všem uživatelům. Úřady tak mohou samy dokázat, že pracují tak, jak by měly a dotazy občanů včas vyřizují.

Rychlost odpovědi podporuje i systém zasílání upomínek subjektům před vypršením 15-ti denní odpovědní lhůty. Ta je dána ze zákona č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím, na kterém je projekt postaven.

Výhodou projektu je například snadné sdílení příspěvků na sociálních sítích, což dává prostor lidem pro veřejné šíření jejich názorů a podpoření ostatních, aby se o dění kolem sebe více zajímali. Richard Hunt, zakládající člen projektu, který jeho myšlenku do České republiky přinesl, řekl: "Od projektu si slibujeme, že zlepší dialog a také vztah mezi státní správou a občany. Chceme motivovat české občany, aby se aktivně zajímali o to, co státní instituce konají jejich jménem.“ Martin Charvát, druhý zakládající člen, pak dodává: „Stránky mohou sloužit jako místo pro získání informací, které lze využít například i k podání stížnosti. Portál však také může fungovat jako prostředek, který dotyčného uklidní a ujistí, že úřady dělají, co je v jejich silách, aby problém vyřešily, a tak není potřeba stížnost podávat.“ Projekt může dále sloužit i médiím. V zahraničí se stránky tohoto typu ukázaly jako cenný zdroj při získávání podkladů k jejich práci.

Na stránkách Informaceprovsechny.cz můžete v současné době vznášet dotazy na více než šest tisíc kontaktů. V adresáři institucí lze nalézt nejen úřady, ale i další subjekty, které mají informační povinnost. Jsou jimi například státní podniky, firmy řízené obcí, soudy atd. Stačí se zaregistrovat, poté vybrat instituci, které se chcete tázat, a nakonec vyplnit a zkontrolovat otázku. Dotaz se následně odešle na elektronickou adresu podatelny zvoleného subjektu. Upozornění o odpovědi následně dorazí na vámi uvedený e-mail, stejně jako poznámka o končící lhůtě pro odpověď úřadu či jiné instituce. Předností projektu je skutečnost, že jsou zodpovězené otázky a odpovědi přehledně seřazeny a mohou je vidět všichni návštěvníci. Značně se tak omezí počet zdvojených dotazů a úřady nejsou zbytečně zatěžovány. Projekt navíc úřadům uleví od papírování, zrychlí jejich práci a sníží náklady spojené se zasíláním odpovědí poštou.

Portál Informaceprovsechny.cz byl vytvořen po vzoru úspěšného projektu ve Velké Británii, kde také před pěti lety vznikl. Dosud zde bylo zasláno více než 150 000 žádostí o odpověď. Podle vládních statistik 15 – 20% všech dotazů, směřovaných na subjekty, které jsou vázány informační povinností, bylo vzneseno tímto způsobem. Podobné verze stránek pak v současnosti existují celkem ve třinácti zemích světa.

V současné době prošel projekt v České republice testovací fází, ve které se ukázalo, že má velkou šanci na úspěch a budoucí rozvoj. V průběhu 4 měsíčního provozu bylo položeno přes 220 otázek. Z toho bylo zodpovězeno 147 dotazů, 56 občanů čeká stále v řádné lhůtě na odpověď a 8 žádostí bylo odmítnuto. Během zkušební verze však projektový tým narazil i na řadu zbytečných překážek, které brání tazatelům v zjišťování informací, jež mají být veřejně dostupné. Jedná se o zákonnou povinnost uvést při registraci před položením dotazu nejen jméno a e-mail, ale také osobní údaje, jako jsou datum narození a adresa. I když se ve veřejně zobrazeném dotazu neobjeví, tázané instituce je mohou vidět a často je pak zahrnují do svých odpovědí. Z toho důvodu byl vytvořen speciální program, který údaje automaticky vyhledá a smaže. Instituce jsou navíc upozorňovány, aby osobní informace ve svých odpovědích neuváděly. Problém dále představuje neochota lidí tyto údaje poskytovat. Tím dochází ke ztrátě případných dotazů. Ve Velké Británii je například k položení dotazu zapotřebí pouze přezdívka. Z důvodu zefektivnění projektu a podpoření uplatnění zákona č. 106/1999 Sb. v praxi se projektový tým rozhodl do budoucna zapojit do jeho novelizace a upravit tak povinnost uvádět při položení dotazu zbytečné osobní údaje.

K realizaci tohoto neziskového projektu bylo zapotřebí řady dobrovolníků a finančních prostředků. O kapitálovou podporu se velké míře postaral Fond Otakara Motejla, vytvořený nadací Open Society Fund Praha, který je součástí platformy usilující o zlepšení fungování našeho státu. Partnerským projektem stránek Informaceprovsechny.cz je pak portál Otevřete.cz, který finančně podpořil tentýž fond. Tento web, v čele se spoluautorem zákona č. 106/1999 Sb. Oldřichem Kužílkem, poskytuje rady komukoliv, kdo má problém získat informace, na které má nárok. „Jsem velmi rád, že projekt Informaceprovsechny.cz vznikl a podpoří tak uplatnění zákona o svobodném přístupu k informacím,“ říká Oldřich Kužílek. Hana Huntová, koordinátorka projektu Informaceprovsechny.cz, vysvětluje: „V jiných zemích je nezbytné, aby byli v týmu projektu právníci. Když však lidé potřebují právní poradenství u nás, můžeme je odkázat na Otevrete.cz.“ Aby se mohl portál Informaceprovsechny.cz dále rozvíjet a pravidelně pomáhat tazatelům s jejich dotazy, hledá občanské sdružení i nadále jak finanční podporu, tak pomoc z řad dobrovolníků, a to zejména z oblasti IT.

(tz)

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3