Česká společnost pro jakost pořádá ve dvouletých intervalech konferenci From Farm To Fork, zaměřenou na oblast kvality a bezpečnosti potravin v celém potravinovém řetězci, tedy od zemědělců přes zpracovatele, obchodníky až po veřejné stravování. Tradičním partnerem konference je Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR. Kromě zmíněných témat bude letos pozornost věnována také aktuálnímu tématu – digitalizaci a robotizaci v zemědělství a potravinářství.
O kvalitě se hojně hovoří nejen napříč všemi obory podnikání, ale i v oblasti veřejného sektoru. Ze zkušeností České společnosti pro jakost lze identifikovat obory, které jsou lídry v oblasti kvality a bezpečnosti. K těmto oborům patří zejména automobilový průmysl, letecký průmysl, jejich dodavatelé a (přestože se hovoří například o dvojí kvalitě potravin) zemědělská výroba a potravinářský průmysl. Pro kvalitu a s ní související bezpečnost potravin jsou v České republice vytvořeny systémové podmínky, vycházející zejména z nastavených legislativních požadavků, dobrovolných či povinných nástrojů managementu bezpečnosti potravin a z vysoké odborné způsobilosti pracovníků, ať už z podniků, či z akademické sféry.
Konference From Farm To Fork se uskuteční 10. listopadu 2020, a z důvodu zajištění maximální bezpečnosti bude vysílána prostřednictvím online přenosu na internetu.
Program konference je rozdělen do tří tematických bloků. V prvním bloku vystoupí Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR, a představí evropský pohled na strategii From Farm To Fork. Informacemi o její implementaci na úrovni ČR naváže ředitelka odboru bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství Jitka Götzová. Dále v prvním bloku vystoupí Pavel Mikoška, viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu, a to na téma Společenská odpovědnost a obchodní řetězce, a o tématu Food Waste bude hovořit Ján Kondáš.
V druhém bloku konference vystoupí zástupci Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Státní veterinární správy a představí výstupy své činnosti. O uplatnění Českých cechovních norem bude hovořit zástupce Potravinářské komory ČR; vedoucí kvality řetězce Penny pak představí využití IT v oblasti kontroly kvality Sustainability Green Product.
V posledním bloku budou na programu témata týkající se digitalizace a robotizace v zemědělském podniku a při zpracování potravin, také bude představeno využití umělé inteligence v kontrole kvality zemědělské produkce. V závěru konference zazní příspěvek zaměřený na evropské trendy ve veřejném stravování.
Součástí každého bloku bude i prostor pro diskuzi účastníků. Své dotazy můžete pokládat již nyní elektronicky na webu sli.do pod heslem #farmfork. Informace ke konferenci a možnost přihlášení budou zveřejněny na stránkách www.csq.cz.
(tz)