INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

V mezinárodní soutěži Red Dot Design Award 2024 zaznamenala česká společnost Plastia významný úspěch. Dva z jejích produktů, nádoba na bioodpad a vermikompostér do záhonu, byly oceněny v kategorii Product Design.

Tyto výrobky uspěly mezi konkurencí z celého světa díky své estetické přitažlivosti, funkčnosti a inovativnímu řešení. Odborná porota složená ze 39 expertů z 20 zemí světa je ocenila především pro jejich vynikající design, za kterým stojí čeští designéři ze studia WRKS. Pro Plastii, českého výrobce plastových výrobků pro domácnost a zahradu, to není první úspěch v této soutěži. Celkem si firma připisuje už čtvrté vítězství.

Ocenění podtrhuje kvalitu a inovativní přístup v souladu s přírodou
Plastia se dlouhodobě profiluje v oblasti udržitelného pěstování a kompostování ve městech i na venkově. Její základní principy zahrnují podporu zdravějšího a udržitelnějšího životního stylu, kompostování a pěstování vlastních potravin. Toho dosahuje díky svým promyšleným a funkčním produktům, které jsou zároveň designovými kousky: „Ocenění dvou našich výrobků nás nesmírně těší. Je odrazem velkého úsilí a práce celého našeho zapáleného týmu. Tímto také zdůrazňujeme význam kvalitního designu, do kterého jsme připraveni investovat. Chceme tím ukázat našim partnerům a zákazníkům, jak důležité je pro nás spojení funkčnosti a estetiky,“ řekla Lenka Novotná, spolumajitelka společnosti Plastia.

Nádoba na bioodpad
Tento produkt reaguje na potřeby uživatelů v oblasti správného nakládání s bioodpadem, který by jinak končil v popelnicích se směsným odpadem. Správné nakládání s bioodpadem přispívá k ochraně životního prostředí tím, že minimalizuje množství odpadu končícího na skládkách nebo ve spalovnách, což vede k redukci produkce skleníkových plynů a úniku metanu, který přispívá ke globálnímu oteplování.

K ambiciózní myšlence skladování bioodpadu přímo na kuchyňské lince přispěl přístup designérů studia WRKS, Daniela Pavlíka a Jana Kopřivy. „Naším cílem je prostřednictvím designu odstranit negativní konotace spojené s odpadem a přenést ho do roviny funkční estetické věci, kterou není třeba skrývat, ale naopak může být součástí našeho každodenního prostředí. Design pro nás není pouze otázkou vzhledu, ale zahrnuje i volbu materiálů, technologií a funkcí, stejně jako sociální, ekonomické a ekologické aspekty,“ vysvětlili.

Při navrhování nádoby na bioodpad brali v úvahu stávající koncept produktů Plastia, vytvoření příjemného vizuálního dojmu, a především primární účel produktu – pohodlný sběr bioodpadu. „Chtěli jsme vytvořit nádobu, která nejen dobře vypadá, ale zároveň je odolná a dobře se s ní manipuluje. Víko jsme navrhli tak, aby se s ním snadno pracovalo – otevíralo, zavíralo, lze ho zavěsit na okraj nádoby. Jsme přesvědčeni, že naše nová nádoba na bioodpad bude nejen vizuálně atraktivní, ale také praktická a efektivní pro každodenní použití,“ uzavřeli designéři ze studia WRKS.

Vermikompostér do záhonu
Další oceněná novinka nabízí řešení pro nakládání s bioodpadem přímo ve vyvýšeném záhonu. Doplňuje tak rozsáhlý sortiment produktů určených ke kompostování. K nabídce rozložení bioodpadu pomocí bakterií způsobujících an­aerobní fermentaci (Bokashi) nebo pomocí kalifornských žížal (vermikopostér Urbalive) tak přichází inovativní nádoba na kompostování přímo v záhonu, ať už na zahradě, skleníku, či dokonce balkonu nebo terase. „Kompostování je pro nás neodmyslitelnou součástí naší interní filozofie Green loap, uzavřené smyčky: sázím, pěstuji, kompostuji a znovu využívám. Budeme se tak i nadále soustředit jako jedna z mála firem kromě výroby oblíbených samozavlažovacích truhlíků i na produkty spojené s kompostováním. Zároveň budeme stále věrni myšlence propojení funkčnosti a designu,“ slíbila Lenka Novotná.

Společnost Plastia, která sídlí v Novém Veselí na Vysočině, je rodinnou firmou se specia­lizací na výrobu samozavlažovacích květináčů, truhlíků a dalších potřeb pro domov i zahradu. Při své práci se snaží maximálně vycházet z potřeb zákazníků, respektovat přírodu a vytvářet kvalitní výrobky s originálním designem. Společnost Plastia byla založena v roce 1993 a od té doby exportuje své výrobky do více než 56 zemí světa.

(tz)

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3