Na 29. mezinárodním potravinářském veletrhu SALIMA konaném ve dnech 25. – 28. 2. 2014 v Brně byly ve středu dopoledne předány další čtyři certifikáty značky „Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou ČR“. Tato značka pomáhá spotřebitelům v orientaci při výběru potravin již od roku 2011 a těší se oblibě nejen mezi výrobci, ale především mezi spotřebiteli, kteří kladou čím dál větší důraz na původ potravin a při jejich výrobě použitých surovin.
Oprávnění užívat značku na dalších dvou výrobcích získala společnost BOHEMILK a.s., a to v kategorii Mléko a mléčné výrobky. Certifikát převzal pan Miroslav Pekař, generální ředitel společnosti, na výrobky polotučné mléko ve skle a plnotučné mléko ve skle. Čerstvá mléka jsou nosnými produkty společnosti společně s trvanlivými mléky, trvanlivými smetanami, máslem, velkoobjemovými baleními jogurtů a zakysaných smetan. Společnost také vyrábí zmrzlinové směsi a sortiment doplňují sušená mléka určená pro průmyslové zpracování.
V kategorii Vejce a výrobky z vajec získala značku „Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou ČR“ společnost BONECO a.s. pro výrobek Majolka exklusive a rozšiřuje tak portfolio svých výrobků označených touto značkou. Společnost BONECO a.s. je významným potravinářským subjektem se zaměřením na výrobu potravin a polotovarů pro potravinářskou výrobu se širokou škálou výrobků, kterými jsou zejména majonézy, omáčky, hořčice a lahůdkové saláty.
Značku pro další dva výrobky z kategorie Pekařské a cukrářské výrobky získala Kavárna Chotěboř. Certifikát převzala majitelka kavárny, paní Jana Fialová. Oceněnými výrobky jsou exklusivní dorty Paříž a Paříž EXTRA. Kavárna započala svůj provoz na začátku prosince roku 2012 a specializuje se na vlastní výrobu různých druhů dortů, zákusků, dezertů a prodej zmrzliny. Pro přípravu výrobků jsou používány téměř výhradně české suroviny od českých společností. Řada těchto společností je navíc držitelem značky „Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou ČR“.
V kategorii Nezpracované ovoce, zelenina, brambory, houby získal značku „Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou ČR“ Český česnek z Podkrkonoší. Certifikát převzali pěstitelé Jan Hradecký a Alena Mihulková, kteří osobně ručí za kvalitu svých výrobků nejen díky dlouholetým zkušenostem v pěstování česneku, ale také díky pečlivě zvoleným distribučním cestám, kdy preferují prodej přímo ze dvora či prodej přes ověřené regionální obchodníky.
Značka „Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou ČR“ zaručuje nejen zpracování na území České republiky, ale také příslušný podíl české suroviny ve výrobku a je udělována na dobu tří let. Výrobky, které značku získaly, jsou v průběhu této doby namátkově kontrolovány a v případě, že je zjištěn nějaký závažný nedostatek, může být značka výrobku odebrána. Zájem o její udělení mezi výrobci roste. Značka byla do dnešního dne udělena celkem 53 společnostem, což představuje více než 1 200 výrobků.
(tz)