INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

ŠpekáčkyLovecký salám, Spišské párky, Špekáčky a Liptovský salám z České republiky a ze Slovenska jsou nositeli evropského označení. Evropská komise schválila před pěti lety jejich zápis na seznam Zaručených tradičních specialit. V roce zápisu produkovalo, alespoň jeden z těchto masných výrobků,
21 tuzemských firem. Od té doby narostl počet na 29. Poslední nová registrace byla schválena 7. ledna 2016. *

Od 4. ledna 2016 mají všichni výrobci masných výrobků s označením ZTS povinnost uvádět na obalu příslušné evropské logo. K tomuto datu bylo také možné požádat Evropskou komisi o překlopení výrobků zapsaných v režimu bez výhrady názvu do režimu s výhradou názvu. Tyto změny vycházejí z nového nařízení, platného od ledna 2013.

Špekáčky i Lovecký salám

V tuto chvíli čekají na schválení Evropskou komisí dvě žádosti o změnu do režimu s výhradou názvu a to Tradiční Špekáček a Tradiční Lovecký salám. „Před samotným zasláním žádosti bylo nutné částečně zasáhnout i do jednotlivých receptur, abychom umožnili mírnou variabilitu výroby těchto ZTS jednotlivými výrobci,“ uvádí Jan Katina, výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa a doplňuje: „Také jsme projednávali využití vepřového tenkého střeva pro plnění Tradičních Špekáčků vedle hovězích kroužkových střev. Schválili jsme obě dvě varianty. V jednotlivých recepturách jsou nově uváděná množství výrobních surovin a přídatných látek v intervalech, oproti původním přesně daným hodnotám.“

Pražská šunka stále čeká na schválení

V roce 2012 byla odeslaná žádost o zápis Pražské šunky do rejstříku Zaručených tradičních specialit. Od té doby byly k této žádosti vzneseny jednak námitky ze čtyř členských států EU, tak i technické připomínky ze strany Evropské komise.

„I samotnému podání žádosti předcházely komplikace,“ zmiňuje Jan Katina a dodává: „Pražskou šunku vyrábí nejen tuzemští výrobci, ale i zahraniční. Na začátek jsme museli nadefinovat v žádosti vše správně pro tři různé výrobní varianty – Pražskou šunku na kosti, Pražskou šunku bez kosti a Pražskou šunku v konzervě.“

Slovensko, Itálie, Rakousko a Německo – země, které vznesly námitky vůči zápisu Pražské šunky do rejstříku Zaručených tradičních specialit. Jak uvedl Jan Katina, bezproblémová jednání a úpravy dle dohod proběhly s Rakouskem a Německem. S Itálií byla podepsána vzájemná dohoda mezi Českým svazem zpracovatelů masa a Italským svazem zpracovatelů masa. Ve smlouvě je ošetřeno, že 13 italských výrobců Prosciutto di Praga, bude mít časově neomezenou výjimku na výrobu (až v případě zapsání ZTS Pražská šunka) dle jejich vlastních receptur. Výrobek s označením Prosciutto di Praga by v takovém případě ovšem nemohl nést označení ani logo ZTS. Se Slovenskem došlo k vypořádání vznesených námitek pouze částečně. Do žádosti byla dle námitky zapracována informace, že Pražskou šunku bez kosti lze tvarovat nejen klasickým způsobem pomocí forem, ale i pomocí tvarovací fólie. Nicméně, Český svaz zpracovatelů masa odmítnul zapracovat úpravu směřující k toleranci většího obsahu vody, jelikož by to Pražskou šunku posunulo z nejvyšší kategorie na příčku nejnižší. „V tuto chvíli čekáme na schválení Evropskou komisí,“ řekl závěrem Jan Katina, výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa.

*seznam výrobců ZTS: http://eagri.cz/public/app/svs_pub/subjekty/chrpa_client.php

(tz)

Slovo ke dni

  • Bez předsevzetí? Bez cíle?

    Mnoho z nás na novoroční předsevzetí zanevřela. Nedivím se. Vždycky, když si nějaké dávám, nakonec jsem z něj vystresovaná. Jednoduše proto, že si do hlavy člověk vtiskne slovo musím. O to víc mám chuť na čokoládu, ke které bych začátkem ledna neměla ani přivonět. O to víc mě rozčiluje, že v jógovém studiu je každé úterý pořádná zima a vlastně se mi tam vůbec nechce. A tak jsem nad předsevzetími zlomila hůl. Takhle to prostě nemá smysl. Teď to dělám jinak. Sepisuju si cíle. A každý den, podle zásad Čtyř dohod, velmi inspirativního filozofického díla, dělám to nejlepší, co v daný moment mohu. Ne více, ne méně. Tak, aby mi činila každá moje volba radost. Slovo musím jsem vygumovala ze scénářů, které si v hlavě vytvářím. A nahradila je pocitem hřejivého potěšení, kdy je srdce, mysl i čin v rovnováze. A tak si jógu zacvičím doma, pěkně v...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2025

INZERCE

Partneři

 

Partneři plus:

 
 

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

budova UPV 2 copy

Co jsou dodatková ochranná osvědčení 3. prosinec 2024

Uplynutím platnosti patentu průmyslověprávní ochrana léčiva nebo účinné látky na ochranu rostlin nemusí končit V důsledku období, které uplyne mezi podáním patentové přihlášky na nový léčivý přípravek a jeho registrací, není doba patentové ochrany vždy postačující k pokrytí investic vložených do výzkumu. Obdobná situace je i v rostlinolékařské oblasti.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto  cmsm105caim200 AVLOGOM3