INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

P1180985Stárnutí regionu a s tím související odchod vystudovaných mladých lidí do jiných regionů považují zástupci Karlovarského i Plzeňského kraje za alarmující trend, kterému je třeba čelit. Řešení pro zastavení odlivu mozků, ale i jak pozitivně ovlivňovat i další ukazatele regionálního ekonomického rozvoje a zaměstnanost se snažili najít na mezinárodní konferenci Euroregio2013, která proběhla tento týden v ISŠTE v Sokolově.

Mezi projekty, které zástupci státní správy a samosprávy z Čech a přeshraničních německých regionů představili, patřil i Working4Talents, který se zaměřuje na využití ověřených metod ze zahraničí v lokálním prostředí, tedy získat a udržet mladé talenty v regionu pro inovativní firmy Karlovarského kraje. Working4Talent (www.w4t.eu) je spolufinancovaný z Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím programu Interreg IVC a má za cíl zlepšovat práci s mladými talenty v celé EU. Přehled těch nejlepších nástrojů pro práci s mladými talenty bude dokončen v příštím roce a Karlovarský kraj může některé z nich ihned využít.

„Nedostatek vysoce kvalifikovaných lidí je problémem celé Evropy, nejen našeho regionu. Abychom podpořili návrat studujících a mladých talentovaných lidí do regionů nebo lokalit s vědeckými centry, inspirovali jsme se národními programy jiných zemí i tím, jak se dají využívat regionální finanční programy,“ řekla Ing. Jana Michková z Karlovarské agentury rozvoje podnikání, p. o.

„V jiných krajích například získali grant z různých fondů, nalákali k sobě vědce, kteří svůj výzkum prováděli u nich, což nalákalo pak mladé talenty, jež se chtěli od zkušených kolegů něčemu přiučit a byla by pro ně práce zajímavá. To spustilo pak vznik dalších kvalifikovaných míst a celou řadu dalších pozitivních vlivů na regionální ekonomiku,“ dodala Jana Michková, která bude chtít Karlovarskému kraji představit projekt návratu studentů a podporu vzniku výzkumných center ve firmách co nejdříve.

Rozvoj regionální ekonomiky skrze turismus

Mezi praktickými projekty česko-německé spolupráce, které přispívají k sousedskému setkávání a prezentaci jejich krajů a firem a strategií regionálního rozvoje, ale i koncepce vzdělávání západočeského regionu, pak silně vyčníval EgroNet. Systém funguje již třináct let, stále více podporuje přeshraniční turistiku, což je důležité nejen pro české lázeňské oblasti, a za 150 Kč, resp. 16 EUR je možné cestovat po celém území různými dopravními prostředky, získávat nejrůznější slevy i další výhody.

Očekávaný pozitivní ekonomický vliv železničního koridoru Cheb-Praha

Nedávno zbudovaný železniční koridor, který vede až do Chebu, s sebou nese významný potenciál, kterého například velmi dobře v minulosti využil již ekonomicky silný Plzeňský kraj, a naopak ostatní kraje bez koridoru jsou o něj velmi ochuzeny. Jde například o Královéhradecký či Liberecký kraj. Koridor splňuje nejen nejnáročnější normy pro provoz osobní dopravy (a znamená i provoz moderních a vybavených vlakových souprav), ale i normy nejvyšších traťových tříd pro nákladní dopravu. Již nyní se o provoz koridoru zajímala řada dopravců.

Nový koridor je přínosem tedy pro regionální dopravu, mj. z hlediska zajímavých lázeňských destinací, ale i pro dálkovou přepravu. Předznamenává i provoz vlaků Pendolino již dvakrát denně. Dochází také k podstatnému zkrácení jízdní doby (Cheb-Praha), která se s Pendolinem zkrátila o více než 80 minut a k dalším významným zkrácením doby dojde s modernizací návazných tratí jak v České republice (Plzeň, Beroun), tak na straně Německa. „V budoucnu by mohla být tak trať z Prahy propojena přímo do Norimberku, tak, jak to bývalo za dob první republiky,“ dodává Ing. Vladimír Omelka z Krajského centra osobní dopravy Karlovy Vary, ČD a.s.

Modernizace železničních tratí nese dále potenciál i pro již existující či plánované průmyslové zóny, tím i pro regionální podnikání či nepřímo i zaměstnanost v kraji.

Čtvrtý ročník konference při nesl celou řadu dalších projektů

Meziregionální konferenci EuroRegio 2013 pořádal Karlovarský kraj a Plzeňský kraj ve spolupráci se Západočeskou univerzitou v Plzni. Iniciátorem a zakladatelem konference je společnost MIM Consulting s.r.o. Konference byla určena především zástupcům českých a německých firem, starostům, členům městských zastupitelství, úředníkům, zástupcům neziskových organizací, zaměstnancům úřadů práce a také novinářům, odborné veřejnosti či studentům.

O konferenci EuroRegio

Meziregionální konference EuroRegio 2013: Úspěchy i pády regionálního rozvoje 10 let po vstupu ČR do EU navazuje na úspěšné akce pořádané v Plzeňském kraji. Konkrétně na konference Regio2003, EuroRegio2004 a EuroRegio2005. Letos akci pořádá Karlovarský kraj ve spolupráci s Plzeňským krajem, Západočeskou univerzitou v Plzni a společností MIM Consulting s.r.o. Informace o projektu jsou dále k nalezení na oficiálních webových stránkách http://www.openmim.cz/euroregio2013 .

Západočeská univerzita v Plzni (ZČU)

Je jedinou veřejnou vysokoškolskou institucí sídlící v Plzeňském kraji. Univerzita má v současné době devět fakult s více než 60 katedrami a dva vysokoškolské ústavy. Téměř 16 000 studentů si může vybrat ze široké nabídky bakalářských, magisterských a doktorských studijních programů, přičemž samozřejmostí je možnost výběru formy studia v podobě prezenční, kombinované nebo distanční.

Více informací naleznete na http://www.zcu.cz .

Karlovarský kraj

Je proslulý lázeňstvím. Na území kraje se nachází nejen naše nejznámější lázně Karlovy Vary, ale i Mariánské Lázně, Františkovy Lázně, Lázně Kynžvart a Jáchymov.Spolu s léčivými prameny je kraj bohatý i na přírodní minerální vody, z nichž nejznámější je Mattoni. Karlovy Vary kromě toho prosluly ještě bylinným likérem Becherovka a uměním sklářů společnosti Moser. Z kulturní oblasti je to především Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. Z dalších přírodních zdrojů jsou nejvýznamnější zásoby hnědého uhlí na Sokolovsku a dále keramické jíly, které se zasloužily o vysoký počet výroben porcelánu téměř po celém území kraje. Na světovém ohlasu našeho kraje se ale největší měrou podílí zásoby minerálních a léčivých vod, které daly vzniknout již výše zmiňovaným lázním.

Více informací na http://www.kr-karlovarsky.cz/samosprava/Stranky/karlov_kraj.aspx .

Plzeňský kraj

Plzeňský kraj patří mezi průměrně ekonomicky rozvinuté kraje v ČR, na tvorbě HDP České republiky se podílí cca 5,5 %. V podílu tvorby HDP na obyvatele zaujímá v porovnání s ostatními kraji páté místo, a to především díky vysoké ekonomické výkonnosti města Plzně, která dle odhadů vytváří téměř dvě třetiny celkového HDP Plzeňského kraje. Mezi nejvýznamnější průmyslová odvětví zastoupená v Plzeňském kraji patří strojírenství, potravinářství, průmysl stavebních hmot a keramiky, výroba a distribuce energií, hutnictví. Společnosti s účastí zahraničního kapitálu představují cca 3,4% podíl na celkovém počtu průmyslových podniků v kraji, tato hodnota dvojnásobně převyšuje celorepublikový průměr.Kraj patří v rámci ČR k oblastem s dlouhodobě nižší mírou nezaměstnanosti, která se pohybuje okolo 6,7 % (k 31. 5. 2013). V 501 obcích zde žije 572 459 obyvatel.

Více informací naleznete prosím na http://www.plzensky-kraj.cz/cs/kategorie/plzensky-kraj

(tz)

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3