Na letošním agrosalónu Země živitelka v Českých Budějovicích se představilo devět výrobních družstev, zabývajících se produkcí spotřebního zboží, počínaje výrobky pro domácnost, zahradu, hobby, kosmetických přípravků a konče šitím oděvů pro volný čas. Prezentace výrobních družstev zpestřila ochutnávka kvalitních odrůdových vín z družstva Templářské sklepy Čejkovice.
Hospodářská komora České republiky (HK ČR) a Hong Kong Trade Development Council (HKTDC) ve spolupráci s INVESTHK a partnery uspořádali kulatý stůl Hong Kong Day. Smyslem tohoto setkání bylo představit v rámci nové Exportní strategie ČR pro roky 2012-2020 (Strategie) českým podnikatelům specifika podnikání v tomto klíčovém teritoriu.
Dlouhodobý pokles soběstačnosti započal po roce 1989. Jeho zrychlení nastalo po vstupu ČR do EU v roce 2004. Především jde o odvětví živočišné výroby (vepřové, drůbež, vejce...), ale zároveň také o ovoce a zeleninu mírného pásma i brambory – bohužel tedy o komodity, pro které historicky máme výrobní podmínky a kapacity. Uvedla to Agrární komora ČR.
Nový portál www.potravinynapranyri.cz, jehož ambicí je podle tvůrců pomoc spotřebitelům ve výběru při nákupu potravin, obchodníci sdružení ve Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) vítají. SOCR ČR však zároveň musí konstatovat, že portál v současné podobě spotřebitelům tak, jak očekávali, zatím příliš nepomůže. Je tomu tak i proto, že součástí prezentace výsledků kontrol dozorových orgánů není celá řada informací, mimo jiné (ale nejen) odpovědnost jednotlivých článků výroby a prodeje potravin za zjištěné nedostatky.
Skepse a obavy z budoucnosti se českými firmami nešíří. Aktuální průzkum Hospodářské komory České republiky jednoznačně potvrzuje, že tuzemští podnikatelé jsou v hodnocení výhledu pro příští pololetí optimističtí. Podíl podnikatelů s pozitivním výhledem pro příští pololetí se výrazně zvýšil a to i přes to, že český byznys prochází velmi náročným obdobím. Potvrzuje to mimo jiné i skutečnost, že poslední půlrok hodnotí malé a střední firmy v Česku svou ekonomickou situaci naopak podstatně hůře než v předchozích optimistických obdobích.
„Žijeme v době neustálých změn. Dnes už nelze říci, že by člověk mohl po celý život vystačit s tím, co v mládí vystudoval." Tímto konstatováním oslovil Miloš Rathouský ze Svazu průmyslu a dopravy ČR bezmála stovku pracovníků Úřadu práce ČR a jeho krajských poboček i kontaktních pracovišť, stejně jako zástupců nejrůznějších agentur práce. Ti se sešli v brněnském kongresovém hotelu Holiday Inn na konferenci s názvem Národní soustava povolání – společný nástroj aktérů trhu práce, kterou uspořádalo konsorcium Svazu průmyslu a dopravy ČR, Hospodářské komory ČR a společnost TREXIMA, spol. s r. o.
Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...