Čeští potravináři naprosto odmítají plán slovenského ministra zemědělství Ľubomíra Jahnátka, podle něhož by se měly české lihoviny vracet zpět ze Slovenska do České republiky. To by podle české strany představovalo nejen zcela zásadní narušení obchodních vztahů mezi Českem a Slovenskem, ale i porušení pravidel volného pohybu zboží v rámci Evropské unie, jíž jsou obě země členy.
Na stát se obracejí zemědělci s žádostí o kompenzaci letošní katastrofální úrody obilovin v některých oblastech jižní Moravy a na Lounsku. Výpadek až dvou třetin obvyklé sklizně způsobil dlouhodobý nedostatek srážek. Uvedli to v Praze na tiskové konferenci představitelé Agrární komory ČR s tím, že pokud stát nepodá pomocnou ruku, mnohé zemědělské podniky zkrachují.
Do roku 2015 je český trh schopen každoročně absorbovat 1 dálniční projekt PPP o objemu až 7 miliard korun. Vyplývá to z odhadu Asociace PPP, který byl zveřejněn během diskusního setkání na téma již připravovaného úseku D3 Bošilec – Borek. O zahájení zadávacího řízení na výběr koncesionáře pro tento úsek by měla vláda rozhodnout do konce letošního roku.
Prezident Hospodářské komory České republiky (HK ČR) Petr Kužel slavnostně předal Osvědčení HK ČR nejlepším absolventům středních odborných škol. Doklad vypovídající o požadované kvalitě mladých pracovníků ze strany zaměstnavatelů si v letošním roce převzalo celkem 252 oceněných absolventů ze 46 škol z celé ČR. Od roku 1996 HK ČR ocenila celkem 5002 absolventy.
Unie výrobců a dovozců lihovin připravila novou speciální webovou stránku certifikacelihovin.cz. Zájemcům umožní zjistit certifikáty o původu českých destilátů. Internetový nástroj unie má usnadnit cestu pozastavených alkoholických nápojů do obchodů a restaurací. Na tiskové konferenci v Praze to sdělili představitelé lihovarnického průmyslu. Zmíněný internetový portál poslouží i spotřebitelům, kteří mají pochybnosti o lihovinách, které dříve zakoupili.
Lihovarníci a obchodníci podporují zpřísnění podmínek pro výrobu, distribuci a prodej alkoholických nápojů. Jsou přesvědčeni, že stát musí tvrději potírat černý trh s destiláty. Uvedli to na tiskové konferenci v Praze představitelé Potravinářské komory ČR a Svazu obchodu.
Znáte to. Jste soustředění na svoji práci, letíte za splněnými KPI. A pak zapomenete na to zásadní. Dotankovat energii. Ne autu, ale sobě. A vzpomenete si na to dávno po poledni. To je pak štěstí, když vyrážíte na vánoční setkání s výjimečným člověkem. Tomáš Hudera rozhodně nasytí vaši duši. A jak tak uklidňujete myšlenky, v té lahodné vůni vznášející se prodejnou a jídelnou se najednou rozpomenete, že jste od sedmé ráno nejedli, že vám žaludek dělá nespokojené kotrmelce a úpí hlady. Jak se říká, líná huba, holé neštěstí. Nedalo mi to. Ptám se, jestli náhodou nezbyl nějaký řízeček. Tomáš se na mě podívá, zdvihne obočí a povídá: A to jsi mi to nemohla říct před půl hodinou, když jsme si volali, zrovna řízky většinou nezbývají. No, já si na ten hlad prostě nevzpomněla, krčím rameny. Pokývá Tomáš souhlasně hlavou a dodá, že se mu to občas...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...