Jak zaměstnavatelé využívají Národní soustavu kvalifikací v praxi? Jaký význam mají sektorové rady? Jakým způsobem získat pracovníky nedostatkových, zejména řemeslných a technických profesí? Tyto a mnohé další otázky byly tématem konference Národní soustava kvalifikací – praktický nástroj pro řešení nerovnováhy na trhu práce, která se uskutečnila ve čtvrtek 7. června 2012 v Mladé Boleslavi. Konferenci pořádalo konsorcium Hospodářské komory České republiky, Svazu průmyslu a dopravy České republiky a společnosti Trexima, s.r.o.
Dubnová čísla zahraničního obchodu nejsou rekordní, přesto nezklamala. Podle předběžných údajů došlo v dubnu meziročně v běžných cenách ke zvýšení vývozu o 8,4 % a dovozu o 4,8 %. Obchodní bilance skončila aktivem 22,0 mld. Kč, které bylo meziročně o 8,8 mld. Kč vyšší. Tato čísla ostře kontrastují s bilancí maloobchodu, kde meziročně došlo k poklesu o 4,1% a v prodeji nových aut v tuzemsku došlo k meziročnímu propadu dokonce o 6,0%.
Petr Kužel, prezident Hospodářské komory České republiky se v rámci návštěvy Arménie setkal s primátorem hlavního města Jerevanu Taronem Margaryanem. Prezident HK ČR v Arménii jednal především o vybudování vzájemných ekonomicko-hospodářských vztahů mezi Českou republikou a Arménií.
Petr Kužel, prezident Hospodářské komory České republiky se v Arménii setkal s náměstkem ministra ekonomiky Arménie Tigranem Harutyunyanem a prezidentem Obchodní a průmyslové komory Arménie Martinem G. Sargsyanem. Předmětem návštěvy prezidenta HK ČR je především vybudování vzájemných ekonomicko-hospodářských vztahů mezi Českou republikou a Arménií, která českým podnikům nabízí transparentní hospodářské prostředí.
Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) bude respektovat nově koncipovanou vyhlášku k zákonu o potravinách, týkající se rozlišení nebalených pekárenských výrobků na čerstvé a rozpečené. Je ale přesvědčen, že nové opatření není v zájmu spotřebitele. Ten většinou při výběru pečiva nerozlišuje co je čerstvé a co rozpečené a vybírá pouze podle ceny či vůně.
Potravinářskou komoru povede další čtyři roky prezident Ing. Miroslav Toman, CSc. Rozhodlo o tom ve volbách nové Představenstvo Potravinářské komory ČR. Výrazně posílilo i nově zvolené, zúžené Představenstvo Potravinářské komory, ve které nechybí majitelé a zástupci nejvýznamnějších potravinářských podniků v České republice (majitel Madety Milan Teplý, majitel ZŘUD Písek Čestmír Motejzík, majitel Interlacto Group Oldřich Gojiš, generální ředitel TTD Dobrovice Oldřich Reinberger, generální ředitel Znovínu Znojmo, a. s. Pavel Vajčner, generální ředitel Penamu, a. s. Jaroslav Kurčík).
Znáte to. Jste soustředění na svoji práci, letíte za splněnými KPI. A pak zapomenete na to zásadní. Dotankovat energii. Ne autu, ale sobě. A vzpomenete si na to dávno po poledni. To je pak štěstí, když vyrážíte na vánoční setkání s výjimečným člověkem. Tomáš Hudera rozhodně nasytí vaši duši. A jak tak uklidňujete myšlenky, v té lahodné vůni vznášející se prodejnou a jídelnou se najednou rozpomenete, že jste od sedmé ráno nejedli, že vám žaludek dělá nespokojené kotrmelce a úpí hlady. Jak se říká, líná huba, holé neštěstí. Nedalo mi to. Ptám se, jestli náhodou nezbyl nějaký řízeček. Tomáš se na mě podívá, zdvihne obočí a povídá: A to jsi mi to nemohla říct před půl hodinou, když jsme si volali, zrovna řízky většinou nezbývají. No, já si na ten hlad prostě nevzpomněla, krčím rameny. Pokývá Tomáš souhlasně hlavou a dodá, že se mu to občas...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...