Díky restriktivním opatřením a zavedení okénkového prodeje se Češi vydali cestou znovupoužitelných obalů na jídlo a zamezili tak vzniku několik set kilogramů odpadu měsíčně. Restaurace zapojené do systému REkrabička najdete nově i v mapě projektu www.KAMsNIM.cz
V říjnu letošního roku došlo v souvislosti s vládními nařízeními k zavření kaváren, restaurací, bister a dalších stravovacích zařízení. Ti, kteří chtěli fungovat i nadále, museli přejít na formu tzv. okénkového prodeje a své jídlo nabízet zákazníkům s sebou. Spousta z nich se rozhodla jít cestou udržitelnosti a jednorázové obaly nahradit REkrabičkou.
REkrabička je znovupoužitelný obal na jídlo vyrobený ze 100% recyklovatelného materiálu. Jedná se o pečlivě vybraný typ extrémně odolného polypropylenu, který umožňuje každou REkrabičku použít až 400krát a tím nahradit stejný počet jednorázových obalů. Výroba je pak lokalizovaná přímo v Česku, což umožňuje minimalizovat přepravu z místa na místo a efektivně tak redukovat produkci CO2. REkrabička má také skvěle těsnící víčko, díky kterému z ní opravdu nic nevyteče a navíc i atraktivní design hned v několika barevných provedeních. Zákazníci si do ní mohou nechat zabalit jídlo s sebou a poté ji vrátit v kterémkoli partnerském podniku. „Celkovou úsporu jednorázových obalů odhadujeme na více než 1,5 tuny odpadu každý měsíc.”, říká Ondřej Širočka, zakladatel REkrabičky.
To zaujalo i autory projektu www.KAMsNIM.cz, jehož cílem je, aby maximum výrobků končilo tam, kde najdou další využití, t.j. v oběhovém systému (upcyklace, reuse, recyklace..) a ne ve směsném odpadu, neřkuli v přírodě.
„Rekrabičkové restaurace jsme rádi zařadili do mapy projektu, neboť je to klasická ukázka toho, jak by mohla a měla do budoucna fungovat cirkulární řešení, snadno využitelná pro každého, kdo hodlá chránit životní prostředí. Kromě míst, kde se lze zbavit odpadů, chceme především ukazovat dobré příklady a navigovat uživatele, aby využívali ekologických možností, jak se zbavovat nepotřebných věcí. V mapě na www.KAMsNIM.cz díky tomu postupně přibývají další místa zpětného odběru, reuse centra, opravárny, potravinové banky, charitativní sběrny a další podobná místa, která dávají věcem šanci na druhý život," říká autor aplikace Miroslav Kubásek ze spolku Ukliďme Česko.
(tz)