Život Norů byl odjakživa spojen s mořem. Tradice rybolovu je zde stará tisíce let. Moderní svět a naprosto bezpečná produkce ryb i produktů z nich si však žádá propracovaný a vysoce technologicky sofistikovaný přístup. Představili je zástupci Noble Harvest v Praze 24. října 2017.
Podnikání založené na trvalých hodnotách a zodpovědnosti
Souostroví Vesterály ležící za polárním kruhem patří společně s Lofotami k nejkrásnějším oblastem severního Norska. Právě tady se v roce 1989 začala psát poutavá historie firmy Nordlaks, která je dnes v Norsku největší rodinnou firmou zaměřenou na
akvakulturu, tedy plánovaný chov ryb a s tím spojené obhospodařování krajiny.
Rodina zakladatele společnosti Inge Berg koupila bankrotující rybí farmu v Hanøya Vesterålen, nedaleko dnešního sídla firmy ve Stokmarknes. A hned v prvním roce vyprodukovala firma 150 tun lososů. Díky vynalézavosti, podnikatelskému duchu a jasně vytčenému cíli – tvořit smysluplné a trvalé hodnoty s respektem k přírodě – se stal Nordlaks brzy ikonou určující vývoj v tomto odvětví v severním Norsku. Dnes firma Nordlaks produkuje 42 000 tun lososů a pstruhů ročně, ovšem za podmínek, které zaručují co největší ohleduplnost k chovaným rybám i životnímu prostředí, s velkým důrazem na kontrolu a transparentnost.
Každá ryba je dohledatelná. Je znám její původ, kde a za jakých podmínek vyrůstala, každá je ručně očkována proti nejčastěji se vyskytujícím chorobám. Tímto způsobem se daří úspěšně eliminovat potřebu antibiotik a jiných léčiv. Sama metoda chovu je ohleduplná jak ke krajině, vodním plochám, tak k životu lososů a pstruhů. „Produkce ryb je velice citlivá ke všem výkyvům životního prostředí. Snažíme se o to, aby byl každý tvor v co nejlepší kondici, eliminujeme zdroje možného stresu, který by mohl mít dopad na kvalitu námi chované rybí populace. Jedině ty nejlepší podmínky dokáží podpořit maximální kvalitu surovin z ryb získávaných,“ podotkl Petter Tidemand-Johannessen, zakladatel společnosti Noble Harvest a uznávaný rybí biolog, jehož rodina vlastní ve společnosti Nordlaks podíl. „Technologie, jež v našem podnikání využíváme, jsou mimořádně ohleduplné k přírodě. Každá z nich byla navržena tak, aby síly a rytmus přírody využívala, nikoli aby je znásilňovala. Za tím vším je třeba hledat obrovské penzum znalostí, inovací, energie a lásky k oboru. Jsme Norové a naše příroda je pro nás vším, cítíme, že to, co nám dává, bychom jí měli oplácet,“ dodal Petter Tidemand-Johannessen.
Inovace, technologie a kontrola
Firma podnikla nezbytné kroky a investice, aby vzniklo moderní operační středisko pro sledování a řízené krmení ryb, kde probíhá non stop monitoring všech mořských sádek. Zaměstnanci tu nepřetržitě sledují ryby ve všech sádkách. Podle jejich chování dovedou například odhadnout, kdy spustit nebo ukončit krmení. Cílem je dostatečně nakrmit všechny ryby současně, ale zároveň neplýtvat krmivem. Je to důležité jak pro hospodaření společnosti, tak pro životní prostředí.
Každou zde chovanou rybu je možné sledovat. Ví se, kde žila a čím se živila. A co je nejdůležitější, ví se, co nejedla. Žádné GMO (geneticky modifikované organismy), antibiotika ani hormony. Díky tomu je i kvalita rybího oleje pocházející z těchto ryb prvotřídní a pochází z udržitelných a 100% dohledatelných zdrojů. Samotná produkce oleje a její distribuce je zajišťována společností Noble Harvest.
Poklad pro zdraví ze severu
Rybí olej, který pochází z lososů chovaných společností Nordlaks, patří k nejkvalitnějším na světě. Je důkladně a šetrně zpracován, zbaven nečistot a možných toxických látek. Vyhledáván je pro unikátní obsah omega-3 mastných nenasycených kyselin, které mají vynikající účinky na podporu lidského zdraví – dokáží zmírňovat zánětlivé procesy v těle, podpořit normalizaci lipidového profilu v krvi, blahodárně působí na funkce mozku a mají svou roli v prevenci kardiovaskulárních chorob. „V České republice patří kardiovaskulární choroby k těm nejrozšířenějším onemocněním. Nicméně odborné kruhy se shodují na tom, že výživa má v jejich prevenci či zmírňování neoddiskutovatelnou roli a v ní má své místo také rybí olej, ať už v podobě potravinového doplňku nebo kulinární suroviny,“ sdělila imunoložka MUDr. Helena Posová, Csc., z Ústavu imunologie a mikrobiologie 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.
„Chtěli jsme vytvořit produkt s optimální koncentrací omega-3 mastných kyselin a hledali jsme zdroj, který by lidské tělo dokázalo nejlépe zužitkovat. Přáli jsme si surovinu, která bude získávána transparentní cestou, s ohledem na udržitelnost a etiku. Proto jsme jako dodavatele pro naši společnost NaturaMed Pharmaceuticals zvolili právě Noble Harvest“, uvedl Martin Kozelský, Country Manager NaturaMed Pharmaceuticals pro Českou a Slovenskou republiku, v jejímž portfoliu najdete osvědčené, vysoce kvalitní doplňky stravy.
(tz, upravila Kat)