INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

PRAKTIK systemPřes 500 000 tun zpracovaného odpadu s úsporou 4,2 miliónu tun CO2 má na svém kontě firma PRAKTIK System ze Stráže pod Ralskem. Největší český zpracovatel elektroodpadů a plastů letos slaví 30 let od založení.

Od skromných začátků v roce 1994 vyrostl PRAKTIK v předního evropského hráče a lídra na trhu s obratem půl miliardy korun a téměř stovkou zaměstnanců.

V průběhu let firma vyvinula efektivní recyklační technologie, které proměnily milióny tun odpadů na suroviny, z nichž vznikají nové produkty. „Celkově jsme během našeho působení zpracovali více než 350 000 tun elektroodpadů a 150 000 tun plastů s úsporou 4,2 miliónu tun CO2,“ řekla ředitelka PRAKTIK System Lada Martinková a dodala: „Nejenže tím chráníme životní prostředí, ale také nahrazujeme omezené zdroje.“

PRAKTIK System se řadí k několika málo firmám v Evropě, jež mají všechny tři stupně zpracování chladicích zařízení pod jednou střechou. Moderní recyklační technologie nejenže zachytí nebezpečné plyny, oleje a jiné nebezpečné součástky, ale separují i maximum materiálu a dočistí jej natolik, že jej lze využít jako náhradu za primární suroviny. „Z každé zpracované tuny vytěžíme více než 80 % materiálů, jako jsou železo, neželezné kovy, čisté plastové drti, sklo a další, které následně putují zpět k výrobcům,“ upřesnila Lada Martinková.

Unikátem je linka na zpracování lednic a mrazáků, která je zde v provozu od roku 2019 a je jednou z nejmodernějších v Evropě. Ročně jí projde až 450 000 kusů. Má veškeré certifikace a za hodinu je schopna zpracovat až 90 lednic. Kromě chladicích a mrazicích zařízení PRAKTIK System zpracovává i další spotřebiče a elektroniku, včetně praček, myček, sušiček, mikrovlnek, sekaček, televizorů a IT techniky. Roční kapacita firmy je 50 000 tun.

Zaměřuje se i na vícesložkové plastové odpady, jako jsou plasty z elektrospotřebičů, palubní desky či nárazníky z aut. Slouží k tomu různé mechanizované třídičky pracující s hustotou materiálu. S výrobci plastových dílů pak PRAKTIK System spolupracuje na navrácení těchto materiálů zpět do výroby.

„Správné nakládání s odpady je klíčem k úspěchu v našem průmyslu. Díky sofistikovaným postupům od sběru po finální zpracování hrajeme významnou roli v životním cyklu výrobku,“ uvedl zakladatel a majitel PRAKTIK System s.r.o. Petr Linhart. Důležitá je podle něj i dobře nastavená spolupráce s kolektivními systémy. „Jako provozovatel největšího kolektivního systému sběru odpadních elektrospotřebičů v ČR si partnery pečlivě vybíráme. S PRAKTIK System spolupracujeme při zpracování vysloužilých chladicích zařízení téměř 20 let. Velmi oceňuji jejich aktivní přístup k inovacím v oblasti zpracování i následného využití získaných materiálů,“ potvrdil Roman Tvrzník, předseda představenstva Elektrowin, a. s. 

PRAKTIK System zaměstnává ve Stráži pod Ralskem a dalších dvou pobočkách v Praze a Horním Slavkově celkem 95 lidí. Od roku 2008 také spolupracuje s Vězeňskou službou ČR, konkrétně s věznicí ve Stráži pod Ralskem. V průběhu let se součinnost rozšířila a zaměstnává odsouzené i z Jiřic a jedna provozovna se nachází přímo v areálu věznice v Horním Slavkově. Práci zde za tu dobu našlo více než 2500 odsouzených, a PRAKTIK se tak řadí k největším zaměstnavatelům odsouzených v ČR.

Firma se velmi intenzivně věnuje i osvětě. Rozvíjí edukační programy pro veřejnost, děti a studenty, ročně zorganizuje kolem 30 eventů. Dlouhodobě také podporuje spolky a zájmová sdružení v regionu.

(tz)

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3