Máte pocit, že jste experti na sladké a čokoláda vás už nemůže ničím překvapit? A znáte brněnskou výběrovou čokoládu Ajala? Letos se v její nabídce přetékající neodolatelnými exotickými i klasickými příchutěmi objevily tři tabulky. Jak chutná čokoláda s whisky, vínem nebo chlebem?
Čokoláda s názvem Víno vás příjemně zaplaví ovocnou svěžestí. Voní po višních a kromě svěžích tónů letního ovoce v ní najdete i lehký nádech alkoholu. To vše se příjemně mísí s chutí sladké smetany a mléka. Mléčné výrobky přitom Ajala neobsahuje, kombinace výběrových kakaových bobů a vína je ale umí připomenout.
Jak dostanete chuť vína do výběrové čokolády? V Ajale toho dosáhli díky dlouhému macerování kakaových bobů v lahodném naturálním víně Dominus z vinařství Domin & Kušický. Pak teprve kakaové boby namleli, a chuť vína se propsala do celé tabulky. Čokoláda, která obsahuje 63 % kakaa a dále sušený žitný chléb, lahůdkové droždí, sůl a špetku kmínu, je chuťově extrémně živá. A co teprve ta neodolatelně křupavá konzistence! Tabulka s chlebem jako jedna z mála porušuje základní pravidlo v pojídání čokolády: nechat rozpouštět na jazyku a nekousat. V tomto případě přináší právě rozkousnutí nesmírnou slast a zároveň nezastavitelnou touhu pokračovat v mlsání.
Chuťově dokonale vyvážená čokoláda Whisky zdaleka nepotěší jen příznivce kvalitní skotské. Tóny jako zemitý kouř a ovocné dřevo, které vyhledávají milovníci kvalitního pití po celém světě, se totiž s čokoládou perfektně doplňují. Základem je jemná smetanová a sladká chuť, se kterou příjemně kontrastují tóny kvalitní skotské kouřové whisky.
Čokoládová manufaktura Ajala Chocolate vznikla v roce 2014 v Brně a vyrábí výběrovou čokoládu tzv. bean-to-bar. To znamená, že svou čokoládu zhotovuje přímo z kakaových bobů dohledatelného původu (nerozpouští předem připravený čokoládový mix, což je běžný postup většiny čokoládoven), ručně, na jednom místě od pražení bobů až po balení.
Za Ajalou stojí původně nadšenci, kteří se zamilovali do jihoamerických čokolád tak, jak je vyráběli a vyrábějí indiáni. Po dlouhých studiích výroby čokolády, nákupu vybavení a testování ji začali vyrábět. Z původního zájmu se brzy stala hlavní náplň jejich práce. Aktuálně má Ajala v nabídce skoro dvě desítky různých čokolád, horkou čokoládu a lískooříškový krém. Naprostá většina je v biokvalitě a v žádné z nich nenajdete mléko ani cukr. V roce 2020 se stala majitelem Jeřábkovy pekárny, kde peče produkty na pomezí cukrářství a pekařství ve stejné kvalitě a se stejnou filozofií, jako vkládá do svých čokolád. V lé-tě 2016 získala významné ocenění kvality – klasická tmavá čokoláda Ajala se umístila na druhém místě ve své kategorii v evropském kole nejvýznamnější čokoládové soutěže European bean tobar competition. V létě 2018 k tomuto vítězství ještě přidala jednu stříbrnou a dvě bronzové medaile ve stejné soutěži.
(tz)