INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

designova pricka foto c tomas malyV květnu před 25 lety, tedy v roce 1999, sjela z výrobní linky v závodu společnosti Rigips v Horních Počaplech první sádrokartonová deska. Od té doby bylo jen v Rigipsu vyrobeno přes 430 miliónů desek, jimiž bychom byli například schopni pokrýt skoro celé území Prahy.

Za čtvrtstoletí se sádrokarton „naučil“ přizpůsobit vlhkému prostředí, exteriéru, a třeba i rentgenovému záření, v oblasti akustiky, pevnosti i rychlosti realizací překonal donedávna uctívanou cihlu a v Česku podíl staveb s jeho využitím stále roste.

Sádrokarton jako stavební materiál ušel za posledních 25 let dlouhou cestu. Svou pozici na trhu si vybudoval zejména skrze neustálé zlepšování svých vlastností. „V podstatě všechny nedostatky, které se mu daly vytknout, se nám přímo v závodu v Horních Počaplech podařilo odstranit,“ řekl Robert Hošek, odborník na suchou výstavbu z Rigipsu. Postupně tak vznikla Modrá akustická deska s výjimečně dobrými akustickými vlastnostmi, ultrapevná deska Habito H vhodná i ke kotvení těžkých předmětů, deska Glasroc H využívaná ve vlhkém prostředí, jako jsou bazény a wellness studia, či třeba speciální deska určená ke stínění rentgenového záření bez využití olova.

Zpočátku byl sádrokarton srovnáván zejména s klasickou cihlou, která vzhledem k tradici budila více důvěry. Nyní ji však v podstatě ve všech ohledech překonal. „Porovnáme-li běžnou bytovou příčku ze sádrokartonu s tou cihlovou, sádrokartonová splní stejné podmínky, i když bude o 160 mm tenčí a o 306 kg na 1 m2 lehčí,“ vysvětlil Robert Hošek. Zároveň přitom sádrokartonová příčka propustí o devět decibelů méně hluku z okolí a její kompletní realizace zabere zhruba 21 hodin (v porovnání s 59 hodinami u příčky cihlové). „Kromě času navíc sádrokarton šetří i naši peněženku. Celkové náklady na suchou výstavbu totiž v současné době vycházejí zhruba o 15 % levněji než u cihlových staveb,“ dodal. Domnívá se proto, že tak jako v minulosti cihlová výstavba vzhledem ke své výhodnosti vytlačila kámen, sádrokarton nyní začíná vytlačovat cihlu. „Věřím, že stojíme na úsvitu doby sádrokartonové,“ naznačil.

Dokládají to i čísla z České republiky. V posledních pěti letech tvoří stavby se sádrokartonovým opláštěním, především dřevostavby s takzvanou sendvičovou konstrukcí, tedy domy s dřevěnými trámky a podlahou, zdmi a příčkami tvořenými sádrokartonem, více než čtvrtinu nově postavených domů. Zhruba před dvanácti lety jich přitom byla pouhá desetina. „Z celkového počtu všech rodinných domů u nás dřevostavby nyní tvoří zhruba sedminu. Trend neustále sílí, protože dřevostavby představují rychlé řešení. Na celou výstavbu od prvního návrhu až po nastěhování mnohdy stačí pouhých šest měsíců,“ sdělil Tomáš Korecký, odborník na dřevostavby z Rigipsu. Výstavbu by navíc do budoucna mělo urychlit stále častější využívání prefabrikátů. „Části domu lze efektivně smontovat již v továrně, kde je možné pracovat za jakéhokoli počasí, a následně je pouze zavést a sestavit na místě určení. Tímto způsobem tak může být výstavba dřevostaveb ještě efektivnější,“ doplnil.

Dřevostavby a prefabrikace tak budou jasným trendem moderního stavitelství. „Žádoucí budou zejména u veřejných staveb, jako jsou školy nebo úřady. Nepůjde sice o čisté dřevostavby, ale podíl dřeva v různých částech konstrukce se bude zvyšovat,“ nastínil Tomáš Korecký. V následujících letech nás podle něj čeká také rozšíření modularity a možnost transformovat budovy v čase na základě aktuálních potřeb.

Dalším trendem, který na sebe nenechá dlouho čekat, bude větší využití takzvaných provětrávaných fasád, jejichž součástí jsou speciálně upravené exteriérové sádrové desky. Při montáži se uplatňuje v maximální míře suchý proces, přinášející časovou flexibilitu bez dlouhých technologických přestávek. „Větrané fasády jsou již nyní hodně populární například v západní Evropě, protože oproti klasickému kontaktnímu zateplovacímu systému efektivněji odvádí vlhkost z konstrukce a jsou vhodné i pro rekonstrukce, protože si nekladou nároky na rovinnost podkladu. Dále výrazně vylepšují vzduchovou neprůzvučnost budovy a přispívají k ochraně před vnějším hlukem,“ komentoval Milan Daněk, produktový manažer z Rigipsu.

(tz)

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3