INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Obrázek1 copy copy copyDoby, kdy byly obilí a řepka ekonomickými tahouny domácího agrárního sektoru, končí. Nespravedlivá konkurence na evropském trhu způsobila propad cen a dohnala pěstitele ke snížení osevních ploch.

Podle Komoditní rady pro obiloviny a olejniny při Agrární komoře ČR se letos se sklidilo 6,75 milionu tun základních obilovin, což je druhá nejhorší úroda za posledních dvanáct let. Sklizeň řepky dosáhla pouhých 950 tisíc tun, tedy nejméně od roku 2003. K bídným výsledkům letošních žní přispěly i nižší výnosy způsobené neobvyklými výkyvy počasí. Zemědělci tak utrží o sedm miliard korun méně než loni.

Žně letos skončily mnohem rychleji než loni a ve druhé polovině srpna byly hlavní obiloviny a olejniny prakticky z celého území republiky takzvaně pod střechou. Jejich průběh ale nebyl pro pěstitele vůbec jednoduchý, potrápilo je vrtošivé počasí. „Pěstitele nejen obilovin a olejnin, ale i dalších plodin zaskočila vlna silných mrazů v dubnu, které trvaly i deset hodin v kuse. Nebyl by to takový problém, kdyby teplotně nadprůměrné jarní měsíce neurychlily vegetační vývoj plodin. Následný teplotní šok tak měl na obilí a řepku mnohem ničivější následky, přičemž ozimé plodiny dopadly výrazně hůře než jarní. Další poškození způsobily přívalové deště a lokálně též krupobití v červnu. Deštivé počasí a nárazy větru střídané naopak dny s vysokými teplotami pokračovaly i v dalších měsících, což rovněž mělo vliv na výnosy. Navíc polehlé porosty nelze sklízet a na podmáčených polích v některých oblastech se bořily kombajny. Nejednoho pěstitele tak sužovaly obavy o výsledek letošní sklizně a statistiky jim bohužel daly za pravdu,“ říká prezident Agrární komory České republiky Jan Doležal.

Sklizeň základních obilovin letos dosáhla podle odhadu Komoditní rady pro obiloviny a olejniny 6,75 milionu tun, což znamená meziroční pokles o desetinu. Snížil se rovněž výnos na 5,42 tuny z hektaru, přičemž nejhůře jsou na tom ozimá pšenice a ozimý ječmen. Osevní plocha obilovin se podle Českého statistického úřadu snížila o několik procent na 1,2 milionu hektarů. Po zohlednění nízkých cen je výsledkem propad tržeb o 3,27 miliardy korun.

V horší situaci je řepka, které se sklidilo odhadovaných 950 tisíc tun, tedy meziročně o 27 procent méně. Rovněž výnos se snížil na 2,77 tuny z hektaru a pěstitelé označují tuto plodinu jako velmi nejistou investici během posledních let. Následkem toho i nízkých cen se snížila podle oficiálních statistik osevní plocha meziročně o 10 procent na 343 tisíc hektarů. Kombinací všech popsaných faktorů činí pokles tržeb 3,75 miliard korun.

„Na nepříznivý vývoj letošních žní jsme opakovaně upozorňovali, stejně tak jsme varovali před snižováním osevních ploch. Mohou za to dlouhodobě neřešené dovozy zemědělských komodit, které do Evropy proudí ze třetích zemí včetně Ukrajiny. Tamní pěstitelé si mohou dovolit nižší náklady, protože nemusí dodržovat tak vysoké standardy produkce jako my v Evropě. V Česku jdou navíc regulace pro zemědělské hospodaření často i nad rámec evropských pravidel, což naše zemědělce na trhu značně znevýhodňuje. Očekáváme proto, že výměra hlavních obilovin i olejnin bude nadále klesat,“ dodává prezident Agrární komory ČR Doležal.

Porovnání odhadu sklizní podle stavu k 19. srpnu 2024 s definitivní sklizní 2023

tabulka copy

Dosavadní odhady výsledků sklizně od Státního zemědělského intervenčního fondu a Komoditní rady pro obiloviny a olejniny při Agrární komoře ČR se mohou lišit z důvodu odlišné metodiky.

(tz)

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Srpen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3