INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

legatica 3 min optimizedLegatica je nejen krásná architektonicky, ale je i unikátním příkladem zdravé a udržitelné administrativní budovy. Ve spolupráci společností Veolia a Spectrasol bylo v areálu Nové Waltrovky instalováno LED osvětlení napodobující přirozené sluneční světlo.

Světelný systém umožňuje nájemcům se lépe soustředit na pracovní úkoly a díky chytrému systému řízení i šetří energii.

Budova Legatica spadá do areálu Nové Waltrovky, projektu Penta Real Estate, v Praze 5 a navazuje na první úspěšnou etapu Waltrovka. Že se tato budova liší od většiny nových kancelářských prostor dokazuje především vybavenost unikátním světelným systémem, na němž spolupracovaly společnosti Veolia a Spectrasol. Veškeré kancelářské prostory v budově jsou osvětleny inovativním prokognitivním LED osvětlením, které je z 97 % totožné se světlem slunečním. Toto řešení vyhovuje potřebě organismu po dostatku přirozeného světla, podporuje zdraví duševní i fyzické a přispívá psychické pohodě i kognitivním schopnostem. První nájemci budovy se o tom mohli přesvědčit v dubnu 2024.

„Jsme dodavateli nejen energií, ale i ekologických, udržitelných a zdraví prospěšných technologií. A právě budova Legatica je jedním z našich významných projektů,“ říká Otakar Vénos, projektový manažer z útvaru obchodního rozvoje společnosti Veolia, a dodává: „Prvotřídní osvětlení je základem pro spokojenost a vitalitu na pracovištích, a tím i dobré pracovní výsledky zaměstnanců. Proto jsme se domluvili na spolupráci se společností Spectrasol, která nabízí to nejlepší z LED technologií pro použití v interiérech.“

Světlo: zdroj soustředění i produktivity
Lidský organismus je naprogramován na pravidelný rytmus světla a tmy, který řídí procesy v těle. Zatímco jsme stále evolučně přizpůsobeni na život pod širým nebem, a naše potřeba slunečního světla je stále stejná, v důsledku společenského a technologického vývoje trávíme stále více (až 90 %) času v interiérech. Ty jsou většinou osvětlovány umělým světlem bez přirozených biologických kvalit daných především spektrálním složením světla, které působí na cirkadiánní systém organismu. Důsledkem je únava, zvýšená chybovost i zhoršení nálady.

Tomu se Veolia, jakožto generální dodavatel osvětlení pro nový projekt Legatica Nová Waltrovka developera Penta Estate, rozhodla předejít. Pro osvětlení všech kancelářských prostor v šestipatrové budově si vybrala technologii české firmy Spectrasol.

„Prokognitivní osvětlení dosahuje vizuálních i nevizuálních účinků přirozeného světla, které má zásadní vliv na kognitivní funkce, bdělost, soustředěnost a produktivitu. Podílí se na snižování chybovosti i stresu, a především dlouhodobě podporuje zdraví lidí pobývajících během dne v budovách,“ uvedl Otakar Vénos, a dodává: „Jde nám o zdraví a vitalitu všech obyvatel budovy. Zároveň chceme inspirovat i další podobné projekty.“

Účinnost nainstalovaného osvětlení byla mimo jiné ověřena v řadě experimentů nezávislými vědeckými pracovišti, například výzkumným centrem UCEEB ČVUT v Praze nebo Národním ústavem duševního zdraví. „Měření ČVUT na pražských gymnáziích například prokázalo, že s LED osvětlením Spectrasol se po 3 měsících od instalace studenti zlepšili v testech krátkodobé paměti o 15 % a v udržené pozornosti až o 20 %,“ prozradil Hynek Medřický, CTO Spectrasol.

Zdravé elektrické světlo
Nainstalované osvětlení v budově Legatica je téměř totožné se světlem slunečním. Toto světlo má vyrovnané spektrální složení a jeho barva odpovídá barvě světla slunce za jasného dne. Svítidla optimálně distribuují světlo plošně nebo nepřímo o strop a tím vytvářejí dojem jasného nebe. Všechny zdroje jsou zároveň flicker-free.

Výsledkem je pak biologicky optimalizované světlo, cirkadiánně účinné, zdravé a stimulující, které působí na vizuální i nevizuální systém oka. Hodí se všude tam, kde probíhají duševní nebo fyzické aktivity uvnitř budov a je kladen zvýšený důraz na potřeby a komfort obyvatel.

(tz)

Slovo ke dni

  • Úžasná tiskovka Grady

    Byl to mimořádný zážitek. Nakladatelský dům Grada uspořádal 11. září v Praze tiskovou konferenci, na níž představil, jaké zajímavé tituly do konce tohoto roku vydá. Na tom by nebylo nic neobvyklého. Vystupující aktéři včetně několika autorů byli rychlí, dynamičtí a časově úsporní. Přesto dokázali sdělit vše, co bylo v plánu. Za hodinu čistého času jsme se dověděli spousty informací nabitých emocemi, vtipem i zaujetím pro věc. Bylo to velmi poutavé divadlo, nikdo neusínal a všichni jsme hořeli zvědavostí. Co mne ještě zaujalo, bylo oblečení přítomných odbornic. Osobnosti, o nichž by si leckdo myslel, že jsou to introverti a knihomolové neznající nic víc než písmenka na papíru, byly oděny s šarmem, vkusem a nápaditostí. Takže to celé dění byla tak trochu i módní přehlídka. Což vůbec neškodilo. Ženskému osazenstvu Grady to totiž náramně...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Říjen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3