INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Foto kavárna bistro pekárna16. říjen je od roku 1945 známý jako Světový den chleba a pečiva. Pro Čechy, pro které je pečivo nepostradatelnou součástí jídelníčku, byl tento den skvělou příležitostí připomenout si význam pekařského řemesla.

Tento den mimo jiné oslavuje schopnost soběstačnosti České republiky ve výrobě kvalitního pečiva za dostupné ceny. Udržitelnost tohoto stavu je však čím dál složitější. Cena pečiva v ČR je stále jednou z nejnižších v EU, což svědčí o efektivitě českých pekařů, kteří neustále pracují na udržení kvality za dostupné ceny. Udržení dobré kvality za nízké ceny je stále složitější, protože rostoucí provozní náklady, nízká ziskovost oboru a nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců a pracovníků, kteří by zvládali pracovat v nočních hodinách a o víkendu, zhoršuje udržitelnost stavu pekárenského průmyslu.

Navzdory výzvám, jako byl nárůst cen energií a surovin v posledních letech, dokázali čeští pekaři pečivo zdražit méně, než by se očekávalo. „Až do roku 2022 byla cena pečiva po dobu 10 let stabilní, přičemž skokové zvýšení přišlo až v souvislosti s událostmi jako válka na Ukrajině, kdy se zvýšily ceny energií, obilí a další vstupy. Od té doby však došlo spíše k mírnému poklesu dodavatelských cen i přesto, že za poslední dva roky stoupla inflace o dalších 10 %,“ říká Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR.

Platy pekařů jsou dlouhodobě nízké
V roce 2024 činí průměrná měsíční hrubá mzda českého pekaře přes 32 000 Kč. Během uplynulých let sice rostla rychleji než u většiny odvětví, přesto zůstává ve srovnání s jinými profesemi či celorepublikovým průměrným platem, který je téměř 46 000 Kč, nízká. „Platy v našem oboru jsou dlouhodobě nejnižší a pekaři si zaslouží, i vzhledem k náročnosti jejich povolání, lepší platové ohodnocení. K drobnému nárůstu mezd v našem oboru v uplynulých letech sice došlo, ale stále není dostatečný a pro mnoho mladých lidí může být demotivační. V blízké budoucnosti můžeme čelit akutnímu nedostatku kvalitních pekařů,“ dodává Bohumil Hlavatý.

Pekařina se neustále vyvíjí
„České pekárny prošly a nadále procházejí řadou modernizačních procesů, které s sebou nesou značné náklady, od nákupu kvalitních surovin, přes nové energeticky úspornější pece a stroje až po investice do solárních kolektorů a tepelných čerpadel,“ potvrzuje chlebový someliér Stanislav Janíček a dodává: „I pekařina se neustále vyvíjí a rovněž se mění preference spotřebitelů. V posledních letech můžeme nejen ve velkých městech pozorovat otevírání nových tzv. bistro pekáren s návratem k řemeslné výrobě.“

Světový den chleba a pečiva
Tento svátek všech pekařů vyhlásila Mezinárodní unie pekařů a cukrářů (UIBC). Svátkem základní lidské potraviny se přihlásila k 16. říjnu, který v roce 1945 vyhlásila Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) jako den boje proti hladu. Světový den chleba se slaví v řadě zemí, včetně České republiky, zpravidla formou odborných konferencí a osvětových akcí, dnů otevřených dveří v pekárnách, ochutnávkami chlebového sortimentu, setkáváním pekařů a propagací chleba jako základní a nepostradatelné lidské potraviny.

(tz)

Slovo ke dni

  • Záchrana řízkem Hudera a syn

    Znáte to. Jste soustředění na svoji práci, letíte za splněnými KPI. A pak zapomenete na to zásadní. Dotankovat energii. Ne autu, ale sobě. A vzpomenete si na to dávno po poledni. To je pak štěstí, když vyrážíte na vánoční setkání s výjimečným člověkem. Tomáš Hudera rozhodně nasytí vaši duši. A jak tak uklidňujete myšlenky, v té lahodné vůni vznášející se prodejnou a jídelnou se najednou rozpomenete, že jste od sedmé ráno nejedli, že vám žaludek dělá nespokojené kotrmelce a úpí hlady. Jak se říká, líná huba, holé neštěstí. Nedalo mi to. Ptám se, jestli náhodou nezbyl nějaký řízeček. Tomáš se na mě podívá, zdvihne obočí a povídá: A to jsi mi to nemohla říct před půl hodinou, když jsme si volali, zrovna řízky většinou nezbývají. No, já si na ten hlad prostě nevzpomněla, krčím rameny. Pokývá Tomáš souhlasně hlavou a dodá, že se mu to občas...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Prosinec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3