Už 13. listopadu 2024 se v Praze odehraje konference From Farm To Fork, která spojuje všechny zainteresované strany v potravinovém řetězci. Pořádá ji Česká společnost pro jakost.
V letošním roce se program bude věnovat novým trendům v nabídce potravin v ČR, předcházení vzniku potravinového odpadu či digitalizaci v zemědělství a potravinářství. Celodenní konference je rozdělena do dopoledního a odpoledního bloku a jednotlivé příspěvky řečníků na sebe budou navazovat a rozvíjet problematiku kvality a udržitelnosti „z farmy až na vidličku“.
Pět nejžhavějších trendů v nabídce potravin v Česku okomentuje Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu. Poukáže na to, jak se změnily požadavky zákazníků na kvalitu po odeznění inflační krize, a zodpoví otázku, zda jsou pro spotřebitele důležitá kvalita i životní styl.
Michaela Mezerová se ujme příspěvku o přehledu výsledků kontrolní činnosti Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Problematická místa lze totiž stále najít v oblasti bezpečnosti či kvality potravin, hygieny, způsobilosti provozně technického vybavení, označování. Živým tématem je dvojí kvalita potravin, která bohužel stále není minulostí, ačkoli se již mnohé na tomto poli zlepšilo.
Nejčastější neshody z IFS auditů a jak jim předcházet se jmenuje příspěvek, který přednese zástupce hlavního partnera konference – certifikační orgán DQS Slovakia. Bude se týkat identifikace nejčastějších neshod zjištěných při auditech podle hojně užívaného standardu IFS (International Featured Standards). Identifikuje oblasti, kde audity pravidelně odhalují nedostatky, jako jsou problémy s dokumentací, hygienickými standardy, správou alergenních látek a kontrolou kvality. Dále se bude věnovat doporučeným postupům a preventivním opatřením, která mohou potravinářským podnikům pomoci těmto neshodám předcházet.
Jakub Stibůrek z České společnosti pro jakost pohovoří o normativu GLOBALG.A.P., který je standardem nejen pro farmáře. Se svými celosvětově uznávanými standardy podporujícími obchod se zemědělskými produkty je GLOBALG.A.P. řešením, které napomáhá nejen vyprodukovat zdravotně nezávadnou zemědělskou plodinu, ale rovněž zajistit udržitelnost produkce při bezpečných a férových pracovních podmínkách.
Vladimír Zikmunda a Petr Kosiner ze společnosti Knedlíky Láznička poukážou na fakt, že kvalita není žádná věda, ale rozhodnutí odpovídající zdravému selskému rozumu. Kvalitní potraviny z lokálních surovin jsou business modelem, který funguje, protože jeho výhody vnímají zákazníci s každým soustem. Taková zkušenost pak v potravinářství dělá skvělou reklamu. Ale jedině za předpokladu, že kvalita zůstává stále výjimečná a neklesá.
O řízení dodavatelů v potravinářském podniku bude mluvit Martina Frolíková ze společnosti Orkla.
Jaroslav Koláček z PENNY Market vystoupí na téma Jak může diskontní řetězec předcházet vzniku potravinového odpadu? Mezi nejviditelnější aktivity v této oblasti patří spolupráce s platformou Nesnězeno. Zároveň jednou z dlouhodobých aktivit řetězce je spolupráce s Českou federací potravinových bank. Nástrojů ale společnost využívá celou řadu.
Matěj Sklenář z Farmy Ráječek pak účastníkům představí, jaké přínosy spočívají v digitalizaci zemědělství a potravinářství. Promluví o každodenní praxi a využití technologií na Farmě Ráječek, které zamezují plýtvání, pomáhají hospodárnější produkci a zlepšují její kvalitu.
(tz)