INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

konference from farm to fork rok 2022 IMG 8113Už 13. listopadu 2024 se v Praze odehraje konference From Farm To Fork, která spojuje všechny zainteresované strany v potravinovém řetězci. Pořádá ji Česká společnost pro jakost.

V letošním roce se program bude věnovat novým trendům v nabídce potravin v ČR, předcházení vzniku potravinového odpadu či digitalizaci v zemědělství a potravinářství. Celodenní konference je rozdělena do dopoledního a odpoledního bloku a jednotlivé příspěvky řečníků na sebe budou navazovat a rozvíjet problematiku kvality a udržitelnosti „z farmy až na vidličku“.

Pět nejžhavějších trendů v nabídce potravin v Česku okomentuje Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu. Poukáže na to, jak se změnily požadavky zákazníků na kvalitu po odeznění inflační krize, a zodpoví otázku, zda jsou pro spotřebitele důležitá kvalita i životní styl.

Michaela Mezerová se ujme příspěvku o přehledu výsledků kontrolní činnosti Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Problematická místa lze totiž stále najít v oblasti bezpečnosti či kvality potravin, hygieny, způsobilosti provozně technického vybavení, označování. Živým tématem je dvojí kvalita potravin, která bohužel stále není minulostí, ačkoli se již mnohé na tomto poli zlepšilo.

Nejčastější neshody z IFS auditů a jak jim předcházet se jmenuje příspěvek, který přednese zástupce hlavního partnera konference – certifikační orgán DQS Slovakia. Bude se týkat identifikace nejčastějších neshod zjištěných při auditech podle hojně užívaného standardu IFS (International Featured Standards). Identifikuje oblasti, kde audity pravidelně odhalují nedostatky, jako jsou problémy s dokumentací, hygie­nickými standardy, správou alergenních látek a kontrolou kvality. Dále se bude věnovat doporučeným postupům a preventivním opatřením, která mohou potravinářským podnikům pomoci těmto neshodám předcházet.
Jakub Stibůrek z České společnosti pro jakost pohovoří o normativu GLOBALG.A.P., který je standardem nejen pro farmáře. Se svými celosvětově uznávanými standardy podporujícími obchod se zemědělskými produkty je GLOBALG.A.P. řešením, které napomáhá nejen vyprodukovat zdravotně nezávadnou zemědělskou plodinu, ale rovněž zajistit udržitelnost produkce při bezpečných a férových pracovních podmínkách.

Vladimír Zikmunda a Petr Kosiner ze společnosti Knedlíky Láznička poukážou na fakt, že kvalita není žádná věda, ale rozhodnutí odpovídající zdravému selskému rozumu. Kvalitní potraviny z lokálních surovin jsou business modelem, který funguje, protože jeho výhody vnímají zákazníci s každým soustem. Taková zkušenost pak v potravinářství dělá skvělou reklamu. Ale jedině za předpokladu, že kvalita zůstává stále výjimečná a neklesá.

O řízení dodavatelů v potravinářském podniku bude mluvit Martina Frolíková ze společnosti Orkla.

Jaroslav Koláček z PENNY Market vystoupí na téma Jak může diskontní řetězec předcházet vzniku potravinového odpadu? Mezi nejviditelnější aktivity v této oblasti patří spolupráce s platformou Nesnězeno. Zároveň jednou z dlouhodobých aktivit řetězce je spolupráce s Českou federací potravinových bank. Nástrojů ale společnost využívá celou řadu.

Matěj Sklenář z Farmy Ráječek pak účastníkům představí, jaké přínosy spočívají v digitalizaci zemědělství a potravinářství. Promluví o každodenní praxi a využití technologií na Farmě Ráječek, které zamezují plýtvání, pomáhají hospodárnější produkci a zlepšují její kvalitu.

(tz)

Slovo ke dni

  • Záchrana řízkem Hudera a syn

    Znáte to. Jste soustředění na svoji práci, letíte za splněnými KPI. A pak zapomenete na to zásadní. Dotankovat energii. Ne autu, ale sobě. A vzpomenete si na to dávno po poledni. To je pak štěstí, když vyrážíte na vánoční setkání s výjimečným člověkem. Tomáš Hudera rozhodně nasytí vaši duši. A jak tak uklidňujete myšlenky, v té lahodné vůni vznášející se prodejnou a jídelnou se najednou rozpomenete, že jste od sedmé ráno nejedli, že vám žaludek dělá nespokojené kotrmelce a úpí hlady. Jak se říká, líná huba, holé neštěstí. Nedalo mi to. Ptám se, jestli náhodou nezbyl nějaký řízeček. Tomáš se na mě podívá, zdvihne obočí a povídá: A to jsi mi to nemohla říct před půl hodinou, když jsme si volali, zrovna řízky většinou nezbývají. No, já si na ten hlad prostě nevzpomněla, krčím rameny. Pokývá Tomáš souhlasně hlavou a dodá, že se mu to občas...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Prosinec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3