INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

V průběhu roku 2025 vstoupí v platnost nová povinnost, která zavede minimální podíl biopotravin ve veřejném stravování. Veřejní zadavatelé tak budou muset zajistit, aby alespoň 5 % potravin v jejich nabídce pocházelo z ekologické produkce, s výhledem postupného navyšování od roku 2030.

Přestože ČR patří mezi významné výrobce a producenty biopotravin a z hlediska rozlohy ekologického zemědělství se řadí k evropským špičkám, domácí systém veřejného stravování tento stav dosud nereflektoval. Přicházející změna tak odráží celoevropský trend, kdy většina zemí zařazuje biopotraviny do systému veřejného stravování v podílu až několika desítek procent. Podle průzkumu Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO realizovaného prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos navíc změnu uvítá více než polovina Čechů.

Téměř každý druhý Čech v roce 2024 alespoň jednou využil systému veřejného stravování. „Zařazení biopotravin je zaneseno v programovém prohlášení vlády a je součástí akčního plánu ČR pro rozvoj ekologického zemědělství v letech 2021–2027. Tento krok osobně velmi vítám,“ řekl Marek Výborný, ministr zemědělství ČR. Nová opatření se dotknou např. nemocnic, domovů seniorů, menz a dalších veřejných zadavatelů, kteří dodavatele potravin tzv. soutěží. Ačkoliv se školská zařízení z hlediska stravovacích služeb řídí odlišnou legislativou, cíl zůstává stejný – postupné zavádění a následné navyšování podílu biopotravin. Pro školy je tento podíl plánován na úrovni na 2 % z hmotnosti porce. Podle zástupců svazu jsou čeští ekologičtí farmáři na tuto změnu dobře připraveni: „Mnoho farmářů již nyní dodává své produkty do vybraných provozů bez ohledu na novou povinnost. Věřím proto, že tuto změnu zvládnou bez problémů. Celý sektor ekologického zemědělství se na tuto změnu připravuje už několik let,“ vysvětlila Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO. Jedním z příkladů veřejné instituce spolupracující s ekologickými farmáři dlouhodobě je například Nemocnice Na Homolce.

Ačkoliv by si více než polovina dotázaných byla ochotna připlatit za kvalitnější jídlo, nejčastěji do 10 % ceny porce, zařazení biopotravin výslednou cenu ovlivní jen minimálně. „ČR je soběstačná zejména v produkci mléčných biovýrobků, hovězího biomasa a bioobilovin. Cena těchto komodit se od těch konvenčních liší jen minimálně a výslednou cenu pokrmu to při jejich zařazení v úrovni 5 či 10 % ovlivní pouze v řádu haléřů až korun,“ upřesnila Kateřina Urbánková.

Začlenění lokálních biopotravin do veřejného stravování přináší mnoho benefitů, které zahrnují environmentální, zdravotní, sociální i ekonomické aspekty. Podle odborníků přispívá ke snížení emisí spojených s přepravou a výrobou a stimuluje regionální ekonomiky. Zkušenosti z Dánska, Rakouska či Švédska navíc ukazují, že tyto změny vedou k vyšší kvalitě života a lepšímu stavu krajiny a současně se uživatelé veřejného stravování učí rozpoznávat kvalitní potraviny a pochopit význam udržitelného zemědělství. Česká republika se tímto prvním krokem přibližuje standardům běžným v mnoha evropských zemích.

(tz)

Slovo ke dni

  • Bez předsevzetí? Bez cíle?

    Mnoho z nás na novoroční předsevzetí zanevřela. Nedivím se. Vždycky, když si nějaké dávám, nakonec jsem z něj vystresovaná. Jednoduše proto, že si do hlavy člověk vtiskne slovo musím. O to víc mám chuť na čokoládu, ke které bych začátkem ledna neměla ani přivonět. O to víc mě rozčiluje, že v jógovém studiu je každé úterý pořádná zima a vlastně se mi tam vůbec nechce. A tak jsem nad předsevzetími zlomila hůl. Takhle to prostě nemá smysl. Teď to dělám jinak. Sepisuju si cíle. A každý den, podle zásad Čtyř dohod, velmi inspirativního filozofického díla, dělám to nejlepší, co v daný moment mohu. Ne více, ne méně. Tak, aby mi činila každá moje volba radost. Slovo musím jsem vygumovala ze scénářů, které si v hlavě vytvářím. A nahradila je pocitem hřejivého potěšení, kdy je srdce, mysl i čin v rovnováze. A tak si jógu zacvičím doma, pěkně v...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Leden 2025

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partneři plus:

 
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3