INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Sněmovní zdravotnický výbor přerušil do konce srpna projednávání novely, která by legalizovala využívání marihuany k léčbě. Projednání odložil i zemědělský výbor. Nově se o něm bude jednat až po prázdninách. Podle Jiřího Stably, provozovatele nejznámějšího portálu s konopnými prostředky v Česku KonopnyShop.cz, tento odklad potvrzuje cílenou nepřipravenost, zdržování a pochybnost se současným návrhem. Nový zákon kritizují i některé nestátní organizace, kterým vadí, že by podle navrhované novely nemělo být ani individuální pěstování marihuany pro osobní léčebné účely.

V usnesení zemědělského výboru z 32. schůze, která se konala před pár dny, přímo stojí: „Zemědělský výbor Poslanecké sněmovny po úvodním slově zástupce předkladatelů poslance Pavla Béma, zpravodajské zprávě poslance Františka Dědiče, kterou v zastoupení přednesl poslanec Jiří Papež, a po rozpravě přerušuje projednávání tohoto bodu a stanovuje termín pro podávání pozměňovacích návrhů do středy 15. srpna 2012," podobně se zachoval i zdravotnický výbor.

Podle Jiřího Stably z KonopnyShop.cz je to záměr.

„Legalizace konopí pro léčebné účely je již nyní běh na dlouhou trať a stále více to vypadá jen jako business pro vyvolené. Nemocní lidé zatím trpí kvůli tomu, že je rostlina, která byla tisíce let používaná jako lék, podávala se lidem jako potravinový doplněk stravy a také celá tisíciletí sloužila jako nejužitečnější hospodářská plodina ve světě i u nás, zakázána," míní Jiří Stabla z nejznámějšího českého portálu s konopnými výrobky KonopnyShop.cz.

Přes mnoho diskuzí o tom, jakým způsobem bude nakonec „technicky" provedena legalizace marihuany k léčebným účelům, potvrzují výrobci, prodejci a distributoři technologickou připravenost na profesionální výrobu.

„Technologicky jsme na výrobu i distribuci připraveni a profesionální výrobě či případné spolupráci se nebráníme. Pokud vše projde zdárně celým legislativním procesem, rozhodně bychom to uvítali. Bylo by záhodno vyrábět celou škálu prostředků s výtažkem z konopí. Vedle produktů vzniklých zpracováním stonku roste zájem o výrobky z konopného semene. Dnes je například legálním českým zdravotnickým prostředkem zatím jen konopná mast Carun doporučovaná při léčbě," řekl Jiří Stabla z KonopnyShop.cz, s tím, že by měli mít v případném výběru pěstitelů a zpracovatelů přednost ti, kteří s tím mají zkušenosti a dokonale konopí znají. Vypěstovat konopí totiž není jednoduché a navíc jen tito producenti dokáží vypěstovat kvalitní konopí s vysokým obsahem účinných látek.

„Výrobci jsou schopni vyprodukovat dávku pro pacienty levněji, než je běžně uváděná částka v řádu desetitisíců korun za měsíc, za kterou si pořídí léky na bázi konopí dovážené ze zahraničí. Vypěstovat léčebné konopí není tak drahé, jak si lidé obvykle myslí," potvrdil Stabla. Cenově by tedy byly prostředky dostupné. Zároveň Stabla připustil: „I když je pravda, že část produkce cannabis sativa (takzvaného technického konopí) kvůli nedostatku zpracovatelských kapacit u nás, jsme zatím nuceni dovážet ze zahraničí. Poptávka roste a pěstebních ploch není kvůli tomu bohužel dostatek. Máme však kontakty například na pěstitele na Ukrajině, Švýcarsku či Rakousku, Polsku a jiných zemích."

„Samopěstování není všespásné"

„Pro uspokojení poptávky, která nyní převyšuje nabídku, by vážně nemocní měli dostat šanci si rostlinu vypěstovat doma, tedy za minimálních nákladů. Je také důležité připomenout, že není znám případ úmrtí ani nenávratného poškození zdraví. Protože však „samopěstování" není všespásné, vedla by cesta vytvořením velké tírny na zpracování konopí, která zatím v Česku chybí," sdělil Jiří Stabla.

Už nyní se na druhou stranu ukazuje, že je Evropa a hlavně Česko v pěstování ilegální marihuany soběstačná. Podle zprávy Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost se dokonce v Česku pěstuje tolik marihuany, že se vyváží do zahraničí. Česko patří k deseti zemím, kde konzumace marihuany naprosto vítězí. Dokonce malá část konopí vypěstovaného v Česku se vyváží na polský, německý a nizozemský trh.

Co se v Česku může pěstovat?

V Česku je povolené setí jen několika odrůd, které musí obsahovat méně než 0,3 % omamné látky THC (cannabis sativa). Marihuanou se označuje cannabis indica, tedy konopí indické, které obsahuje mnohonásobně vyšší koncentrace THC.

Konopí na lékařský předpis

Používání indického konopí k léčebným účelům by tak snad i v Česku, jako v dalších zemích ve světě, mohlo být legální, bude-li pořízeno na lékařský předpis podle návrhu novely zákona o léčivech, která prošla 1. kolem v Poslanecké sněmovně počátkem června. Konopí by měli dodávat v souladu s úmluvami OSN do lékáren licencovaní výrobci a pěstitelé. Dohlížet by na to měl Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Konopí dokáže ulevit od bolesti lidem s rakovinou, Parkinsonovou chorobou, roztroušenou sklerózou, atopickým ekzémem, lupenkou a mnoha dalšími nemocemi.

O značce CARUN

Výrobce CARUN, VlP s.r.o., je výhradně českou výrobní a obchodní společností, nabízející široký sortiment prověřených odborně připravených produktů z konopí, které firma prodává po celé EU. V současné době je firma jediným českým výrobcem, který vyrábí zdravotnický prostředek z konopí botanického druhu. Společnost je vlastníkem nejznámějšího konopného portálu v ČR http://www.konopnyshop.cz. Carun je registrovanou značkou. Slogan firmy: „Znáte pravdu o konopí?".

Více informací získáte také na http://www.carun.cz nebo na http://www.konopnyshop.cz.

(tz)

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3