INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Foto č. 11S problémem, jak vyhřívat prostorné tovární haly, otevřená venkovní prostranství a další místa se specifickými podmínkami, si poradí sálavá topidla. Z principu infrazáření, které využívají, mohou být nejen vysoce účinná, ale i energeticky a ekonomicky velmi příznivá. Hovořili jsme o tom s ing. Vladimírem Bartošem, jednatelem společnosti Řídící systémy, spol. s.r.o.

Elektřině jako energetickému zdroji pro vytápění, i když jí mnozí předpovídali rychlý konec, stále patří místo na trhu. Je to díky novým technologiím sálavých topidel?
Mezi veřejností stále přežívá mylný názor, že elektrické vytápění je jedno z nejdražších. Používá se tam, kde není jiná energie dostupná, ale díky nové generaci sálavých topidel vychází stejně draho, nebo i levněji zejména ve velkých průmyslových objektech. Je to i díky vyšší účinnosti přeměny vstupní energie na infrazáření a díky lepším možnostem regulace. Oproti plynovým spotřebičům nejsou potřeba pravidelné drahé revize.
Přímotopy i akumulační kamna jsou při dnešních cenách provozně příliš náročné a náklady neúnosně stoupají. Jak ve srovnání vycházejí sálavá topidla?
Oba vámi jmenované způsoby vytápění jsou teplovzdušné (konvekční) a zde platí, že spotřebují nejméně o 30 % více energie než sálavé vytápění při stejné požadované teplotě vzduchu. Skutečná úspora však bude ještě vyšší, protože při sálavém vytápění dosáhneme stejné tepelné pohody při nižší teplotě vzduchu, z čehož vyplývá, že si lidé pocitově sníží požadovanou teplotu na termostatu.
2013-04-11 09.10.59Kde nacházejí nejvhodnější uplatnění? Dají se použít i v továrních provozech, v restauračních „zahrádkách“ a tam, kde běžně hrozí únik tepla do volného prostoru?
Světlá sálavá topidla nacházejí největší uplatnění v průmyslových halách a ve venkovních prostorách, které jsou jiným způsobem nevytopitelné. Správně jste jmenoval restaurační zahrádky a nejčastějšími zákazníky jsou majitelé teras a pergol s venkovním posezením.
Nepřináší infračervené záření, podobně jako ultrafialové, rizika pro lidské zdraví?
Infrazáření je absolutně neškodné, naopak se používá léčebně na prohřívání tkání při rehabilitaci a podobně.
Kromě samotného topidla rozhodne zřejmě o jeho nejlepším uplatnění navržený projekt a samotná realizace. Může si vše zákazník objednat?
Ano, provádíme bezplatně základní návrhy rozmístění topidel a jejich regulace, ale v případě potřeby zajistíme i projekt požadovaný např. pro stavební povolení.
rozhovor připravil Pavel Kačer

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3