INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Projekt „Stáže ve firmách – vzdělávání praxí“ si na začátku svého fungování vytyčil na nadcházející dva roky cíl uskutečnit 5000 stáží. Zájem poskytovatelů i uchazečů o stáž předčil všechna očekávání. Během pouhého roku se zaregistrovalo více než 25 tisíc uchazečů a téměř 7 500 poskytovatelů stáží. K 10. říjnu byla úspěšně ukončena již 3000. stáž. Projekt k narozeninám dostal novou vizuální podobu a současně se vzhledem k rozpočtovým možnostem uskuteční více stáží, než bylo v plánu.

Stáže ve firmách jsou určeny především pro nezaměstnané, rodiče na a po rodičovské dovolené, absolventy a osoby nad 50 let, tedy pro ty, kdo jsou na pracovním trhu znevýhodněni. Od spuštění projektu bylo zahájeno více než 4000 stáží u téměř 1600 společností. Čtvrtině absolventů byla po skončení stáže poskytovatelem stáže nabídnuta další spolupráce. Současně získaná praxe všem zvýšila šanci na získání zaměstnání. „Zájem o praxi mezi lidmi je větší, než jsme očekávali, a proto jsme rádi, že nám rozpočet umožní uskutečnit více stáží, než bylo původně plánováno. Dle odhadu by se mohlo jednat až o tisíc stáží, takže by se finální číslo mohlo pohybovat kolem 6000,“ uvádí PhDr. Kateřina Šímová, hlavní manažerka projektu.

K prvnímu výročí spuštění informačního systému, přes který probíhá registrace do projektu, dostal projekt Stáže ve firmách – vzdělávání praxí novou vizuální podobu, která využívá citáty a reakce lidí, kteří stáž již úspěšně absolvovali. Ve zkratce hodnotí svou zkušenost a vysvětlují důvody, proč se na stáž přihlásili a co jim přinesla. Kampaň se skládá hlavně z plakátů a video spotů. Cílem video spotů je představit na reálných životních situacích, pro koho je projekt určen a jak jej mohou lidé využít.

Od července do září byli mezi zaregistrovanými uchazeči nejvíce zastoupenou skupinou čerství absolventi. Ti bez praxe v oboru nemohou najít vhodné profesní uplatnění. Stáže ve firmách jsou řešením, jak vystoupit ze začarovaného kruhu, kdy zaměstnavatelé vyžadují praxi, ale tu je bez zaměstnání nebo stáže obtížné získat. Pod dohledem mentora se stážista naučí potřebné dovednosti a zapracuje se v daném oboru. Praxi je možné získat v různých oborech od administrativy a managementu přes stavebnictví a IT až po strojírenství nebo potravinářství a krmivářství.

Více informací o projektu na a nově vypsaných pozicích naleznete na http://www.stazevefirmach.cz/

Videa je možné shlédnout na:

http://www.youtube.com/channel/UCP9LwLUyTkV8I0n2kPDwY5Q

https://www.facebook.com/stazevefirmach?fref=ts

O projektu:

Projekt Stáže ve firmách – vzdělávání praxí je realizován od června 2012 a je financován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR. Aktuálně má projekt již rok od spuštění informačního systému ASAP (přes který probíhá registrace do projektu) a více než deset měsíců od zahájení prvních stáží. Výstupem projektu bude Národní katalog stáží a databáze poskytovatelů stáží. Cílem projektu je poskytnout stáž minimálně 5 000 stážistů a také navrhnout kroky pro zakotvení stáží ve firmách do české legislativy.

Průběh stáže:

Podmínky stáže jsou koncipovány tak, že stážisté nemají nárok na mzdu (stáž je jejich vzděláváním), avšak nepřichází o státní příspěvky, jež by jim příslušely, i pokud by se stáže v rámci projektu neúčastnili. Stážistům je hrazeno stravné a za určitých podmínek i cestovné a ubytování. Firmám jsou za stážistu uhrazeny fixní náklady na stáž (definované šablonou stáže). Pro stážistu je pak nepochybně velkou výhodou také to, že je mu vždy přidělen mentor, který dohlíží na plnění zadaných úkolů a zajišťuje odbornou konzultaci. Stáž mohou absolvovat i osoby zdravotně znevýhodněné a zdravotně postižené, registrace do systému je přitom pro všechny zájemce bezplatná a nezávazná. Po absolvování stáže získá stážista kromě nových dovedností také certifikát Europass – doklad o stáži.

(tz)

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3