INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) uvádí na pravou míru několik nepravdivých informací ohledně role a zodpovědnosti Licenční správy MPO a České báňského úřadu v souvislosti s aktuální situací v muničních skladech na Zlínsku.

V reakci na některé zavádějící mediálními výroky je třeba nejprve zdůraznit, že kompetence Licenční správy MPO jako správního orgánu v oblasti vojenského materiálu se vztahují výlučně k oblasti zahraničního obchodu s touto komoditou. Povolení k zahraničnímu obchodu i samotné licence pak vydává konkrétním subjektů až poté, co obdrží kladná závazná stanoviska:

 

·         Ministerstva zahraničních věcí z hlediska zahraničněpolitických zájmů ČR, dodržování závazků z mezinárodních smluv, jakož i z členství ČR v mezinárodních organizacích,

·         Ministerstva vnitra z hlediska veřejného pořádku, bezpečnosti a ochrany obyvatelstva a

·         Ministerstva obrany z hlediska zabezpečování obrany ČR.

 

Poslední povolení bylo společnosti IMEX Group vydáno v roce 2011. V rámci povolovacího řízení byla společnost prověřena všemi dotčenými ministerstvy, včetně zpravodajských služeb, která s vydáním povolení souhlasila.

Obdobně je třeba uvést validní informace ohledně koncesovaných živností. Povolení k provozování koncesovaných živností totiž uděluje obecní živnostenský úřad (odbor obce s rozšířenou působností), kontrolu výkonu přenesené působnosti vykonává krajský živnostenský úřad (odbor krajského úřadu). V daném případě je příslušným orgánem Magistrát města Ostravy, který vydával všechna oprávnění zmiňovaného subjektu.

S ohledem na skutečnost, že se po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích začaly objevovat spekulace o působnosti státní báňské správy (SBS), je třeba rovněž jednoznačně uvést, že státní báňská správa na základě zákona vykonává vrchní dozor nad nakládáním s výbušninami pouze pro civilní použití. Podle zákona se nakládáním s výbušninami přitom rozumí výzkum, vývoj a zkoušení výbušnin, jejich výroba a zpracování, používání, ničení a zneškodňování, skladování, nabývání, předávání, dovoz, vývoz nebo tranzit, a jejich přeprava. Skladovaní střeliv a, resp. munice je tedy vyňato z působnosti státní báňské správy. Dozor nad sklady munice, jichž se týká současná situace na Zlínsku, má na starosti Policie ČR.

(tz)

 

 

 

 

 

 

 

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3