INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Pružná či upravená pracovní doba, zkrácený pracovní úvazek, práce z domova či sdílené pracovní úvazky – to jsou formy práce, které by určitě vyřešili mnoha zaměstnancům svízelnou situaci, kdy řeší jak skloubit pracovní život s tím rodinným. Podle dat kariérního portálu Jobs.cz je v České republice kratších úvazů stále málo – jen 5,4% ze všech obsazovaných pozic. Průměrný podíl částečných úvazků v celé Evropské Unii je však daleko vyšší, dosahuje až 20 %.

Česko i Slovensko patří podle údajů Eurostatu ke státům s nejnižším podílem pracujících na částečný úvazek. „Česká legislativa nás v tomto ohledu nijak neomezuje. Především je určující myšlení zaměstnavatele, jednotlivých manažerů a nabídka flexibilního zaměstnávání. Vychází to z neznalosti, ale také opatrnosti zaměstnavatelů i zaměstnanců samotných. Zkrátka, kde není poptávky, není nabídka,“ říká Jana Skalková z oddělení péče o zaměstnance ČSOB. Sociologické průzkumy dokonce ukazují, že čím flexibilnější je pracovní trh, tím nižší je nezaměstnanost a vyšší produktivita práce. To potvrzuje i Jana Skalková: „Výhodou je, že máte motivovaného člověka, který maximálně využívá částečný úvazek, té flexibilní práce si váží a je spokojený.“ To, že firma vyjde zaměstnanci vstříc, tedy výrazně přispívá k budování loajality k zaměstnavateli.

Alternativních pracovních úvazků nejčastěji využívají rodiče na mateřské dovolené nebo s předškolním dítětem, handicapovaní, kteří kvůli svému zdravotnímu stavu a třeba i častým návštěvám lékaře, nemohou pracovat 8 hodin denně, či starší generace 55+. Mnozí zaměstnavatel totiž už zjistili, že není důvod se seniorních pracovníků okamžitě zbavovat. „Pro zaměstnavatele mají přidanou hodnotu, mají unikátní know-how a pamatují si vývoj společnosti. Díky nim tak třeba nemusí opět zkoušet ‚nové‘ cesty, které se už kdysi ukázaly jako slepé,“ upozorňuje Jana Skalková.

Rodiče zájem mají

Průzkumy portálu Jobs.cz ukázaly, že čtyři z deseti rodičů by byli rádi, kdyby jim zaměstnavatel nabídl práci na částečný úvazek. „Takovým pilotním programem v ČSOB jsou maminky, které zaměstnáváme na zkrácený úvazek,“ představuje Jana Skalková Program pro rodiče, který v ČSOB funguje od roku 2008. „Program vznikal v době, kdy se v Čechách objevila první vlna babyboomu. Tehdy jsme po diskusi s manažery i zaměstnanci zjistili, že vznikla potřeba vytvořit speciální nástroj, který by reflektoval vyšší počet rodičů a přizpůsobil se jejich specifickým potřebám,“ popisuje vznik programu Jana Skalková z ČSOB.

Podle údajů Ministerstva práce a sociálních věcí je pro míru zaměstnanosti českých žen charakteristický propad v období rodičovské dovolené. Jako příčinu ekonomické neaktivity uvedlo 17,2% českých žen důvod péče o dítě či zdravotně postižené dospělé, stejný důvod ale uvedlo jen 9,9% německých žen a 1,7% Dánek. Mnoho zaměstnavatelů si totiž stále neuvědomuje potenciál maminek. „Maminky po rodičovské dovolené mají obrovský potenciál, lidský rozhled a kompetence, jako je například kreativita, flexibilita, inovativnost, kterých si zaměstnavatelé cení. Jsou dynamické a výtečné v organizaci času. To vše proto, že musely při rodičovských povinnostech zvládat mnoho činností najednou,“ zdůrazňuje Jana Skalková.

I otcové chtějí být s dětmi

Možnost pracovat alespoň občas z domova je druhé nejčastější přání v rámci šetření na Jobs.cz. Celkem jedna třetina rodičů by to uvítala. Varianta home office však zatím není příliš běžná. Pracovní portál uvádí, že byla v roce 2014 nabízena pouze u 6 % ze všech nově obsazovaných stálých pracovních míst. „V poslední době pozorujeme, že stoupá počet tatínků, a to i na manažerských funkcích, jejichž dítě chodí do školky či na základní školu a tito tatínci chtějí být třeba jeden den v týdnu na home office, aby nemuseli dojíždět a dítě si užili. My jim to umožňujeme, protože si uvědomujeme, že péče o dítě není omezena jen dobou rodičovské. Starost o dítě je přeci mnohem delší,“ uzavírá Jana Skalková.

(tz)

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3