Všech deset vybraných čokolád s vyšším a středním obsahem kakaa vyhovělo v analytických parametrech legislativním požadavkům. Senzoricky byly výrobky vyrovnané a shledány bez zjevných vad v technologiích. O něco lepší hodnocení získaly čokolády s vyšším obsahem kakaové sušiny.
Abolutorium dostaly výrobky Ritter Sport Fine Extra Dark Chocolate a Figaro Sladká vášeň 70 %. Na nejnižších příčkách se umístily čokolády na vaření Orion a Figaro.
U deseti zkoumaných odtučněných tvarohů nevyhověl jeden vzorek, který na obalu uváděl zavádějící údaje. Tvaroh Pilos deklaroval max. 10 % t.v.s., naměřeno bylo méně než 0,1 % tuku v sušině. Tvaroh měkký z Jaroměřické mlékárny obsahoval místo uváděné 22 procetní sušiny pouze 19,3 %. Nejvýše byl oceněn Jihočeský tvaroh odtučněný z Madety.
Jak uvedla Potravinářská komora ČR, senzoricky byly výrobky bez zjevných vad. Kvalita bílých tvarohů na českém trhu je dobrá a spotřebitelé nejsou při nákupu klamáni. „Při nákupu ochucených tvarohů by měl zákazník věnovat pozornost složení výrobku a hledat informace o konkrétním obsahu jednotlivých složek," uvedla na závěr Potravinářská komora ČR.
(kčr)