Na jelení farmě o rozloze 30 hektarů tam dnes napočítáte 160 kusů zvěře. V příštích letech jich má být až šest stovek. A snem pana Rýznara je tisícihlavé stádo nejen jelenů, ale i daňků a muflonů. Zárodek chovu dančí a mufloní zvěře se tvoří v nedaleké desetihektarové oboře Albert. Má sloužit nejen k hospodářským účelům, ale i k návštěvám dětí s rodiči, k stále populárnějšímu oboru v zemědělství – agroturistice.
Avšak vraťme se k horké současnosti rodinné farmy Rýznarových. K úplným novinkám patří nedávné zahájení zkušebního provozu masné výroby. Odtud jdou do tržní sítě kvalitní speciality z domácích surovin, například Hornostudentská uzená kýta, zvěřinové klobásy a paštiky, farmářské párky, Hornostudentský zauzený špek a další výrobky připravené podle tradičních receptur.
„Zpracováváme nejlepší maso vybraných dodavatelů a z vlastního chovu jalovic a vepřů. Výrobky obsahují minimální obsah chemických přísad a soju nebo škrob jako náhražky masa v našem zboží nenajdete," prohlásil Jiří Rýznar.
A kde se mohou zájemci s kvalitními uzeninami a dalšími specialitami z Horní Studénky setkat? Nabízejí je prodejny maso-uzeniny a farmářské trhy na Šumpersku. Rýznarovi však se svými výrobky míří i do Prahy.
(kčr)