Zemědělské společnosti LoPe 2000,s.r.o. a LoPe Fruit,s.r.o. jsou společnosti ve vlastnictví stejného majitele, který je zároveň jednatelem společností. Společnost LoPe 2000,s.r.o. je společností zemědělské prvovýroby a hospodaří od roku 1999 na výměře 1200 ha zemědělské půdy.
Z toho je 140 ha sadů. Jedná se převážně o jabloně. Protože sady jsou starší výsadby a jejich členění je přibližně takové, že jedna třetina jsou sady ve velmi dobré kondici, kde je větší podíl konzumních jablek, další třetina sadů poskytuje poměr konzumních a moštových jablek 50 % : 50%. Poslední třetina s ohledem na stáří stromů a odrůdovou skladbu poskytuje větší poměr moštových jablek.
Historie pěstování jablek v Českém Středohoří má dlouhou tradici. Naše oblast spadá pod vžitý název „ Zahrada Čech“. Ve starých kronikách nacházíme první zmínky o pěstování jabloní v Českém středohoří již na konci 11. stolení v Žitenicích na Litoměřicku. Zde byla v roce 1088 založena naše první ovocná školka. Podporovatelem ovocnářských snah byl i Karel IV. Nezapomenutelným jménem pro Třebívlicko a ovocnářství 19. století je i láska Johana Wolfganga Goetha k Ulrice von Lewentzow. Při Třebívlickém zámku vznikl park, jehož součástí byla tzv. „Růžová zahrada“. Vedle ní byl i ovocný sad, ve kterém vyrostlo jablko, tzv. „Třebívlický granát“. Vypěstoval jej zahradník Matěj Fiala. Zvláště ceněná byla i zdejší míšenská jablíčka vyvážená za hranice.
Neméně známá je i odrůda hrušek SOLANEK, která obec Solany proslavila i za hranicemi. Na Třebívlicku a Třebenicku se odedávna vyskytovaly české granáty. Dobývaly se a nalézaly na území obcí: Dřemčice, Semeč, Děkovka, Chrášťany, Skalice a Třebívlice. V této oblasti se nacházejí i naše jablečné sady o rozloze 140 ha. V Českém středohoří má sadařství dlouholetou tradici. Jedinečné půdní podloží vzniklé na vyhaslých sopkách s obsahem Českých granátů příznivě působí na kvalitu jablek a dává jim neopakovatelnou chuť.
V roce 2011 byla založena společnost LoPe Fruit,s.r.o., která investovala do rekonstrukce stávající haly původního Velkokapacitního teletníku a vznikl tak moderní sklad na ovoce s výrobnou moštů. Společnost LoPe Fruit,s.r.o. je také zemědělskou společností, která skladuje, třídí, prodává a zpracovává veškerou produkci jablek od společnosti LoPe 2000,s.r.o. Nový sklad má 4 sekce ULO s kapacitou 4 x 80 tun. Dále jsou k dispozici 2 sekce chlazené s kapacitou 2 x 80 tun. Sklady byly dokončeny v září 2012. Provádíme prodej jablek a moštů celý rok.
Od poloviny září 2012 je v provozu linka na moštování jablek. Jedná se o nový, moderní provoz a je vyráběn mošt pod chráněnou značkou „SADAŘŮV MOŠT“.
Jablka pěstovaná společností LoPe 2000,s.r.o. jsou v systému SISPO (Svaz pro integrované systémy pěstování ovoce) . Jedná se o velice šetrné používání chemické ochrany a hnojiv, používá se i biologická ochrana a pravidelně se odebírají vzorky plodů a půdy na kontrolu obsahu škodlivých látek.
Společnost LoPe Fruit,s.r.o., je rodinný podnik, kde majitelem a jednatelem je ing. Miroslav Kraus, jeho žena Petra Krausová je ředitelkou a dcera je vedoucí střediska Sady. Počet zaměstnanců je 7 a v sezoně se zaměstnávají brigádníci. "Naší snahou je dobře uskladnit jablka, prodávat kvalitní ručně tříděná jablka konečnému spotřebiteli a hlavně zpracovat vytříděná jablka na mošt. Naší filosofií je, že se nechá vyrobit dobrý mošt jen z dobrých jablek. Proto klademe důraz i na moštová jablka. Jablečné mošty s dužinou vyrobené pouze z jedné odrůdy jablka mají charakteristickou chuť této odrůdy," uvedla P. Krausová.
"Chuť moštu se proto mění podle stupně vyzrálosti jablka a podle odrůdy jablka. Mění se i hustota moštu, kterou nijak neupravujeme. V našem sortimentu jsou kromě jednoodrůdových moštů i mošty směsné z vice odrůd jablek, kdy podle chuti jablečné šťávy kombinujeme odrůdy jablek. V žádném případě se nesnažíme překrýt chuť jablečného moštu výraznou příměsí jiné ovocné a nebo zeleninové šťávy. Máme v sortimentu pouze směs jablka s hruškou a jablka s višní z vlastních sadů," dodala.
„SADAŘŮV MOŠT“ je značka pro kvalitní odrůdový mošt. V roce 2013 obdržel jablečný odrůdový mošt z odrůdy Šampion ocenění – Regionální potravina Ústeckého kraje a mošt z odrůdy Melrose získal ocenění v soutěži o nejlepší potravinu Ústeckého kraje – kraje Přemysla oráče.
"Zaměřili jsme se na rodinné balení moštů v moderních obalech bag in box a to o objemu 5 a 3 litry. Trvanlivost moštů je 12 měsíců a po zahájení čepování garantujeme stálost moštu po dobu 20 dní. Tento druh balení si získává stále více zákazníků. Na trhu je zájem i o menší balení, ale to s ohledem na značnou finanční investici zatím neuvažujeme. Mošty s úspěchem nabízíme pro děti, protože neobsahují díky pečlivé výrobě patulin. Náš mošt je za studena vylisovaná jablečná šťáva s dužinou a je pouze šetrně pasterován na teplotu 80 st. Celsia. Je pravdou, že je značná konkurence na našem trhu v oblasti ovocných šťáv. Naše legislativa nám i zákazníkovi ztěžuje orientaci v této oblasti. U tohoto výrobku se nesmí používat označení – přírodní, mošt, domácí, pravý apod. Zákazník musí pracně hledat mezi spoustou ovocných šťáv tu, která je ve skutečnosti – pravým, domácím, přírodním moštem a to si myslím, je veliká škoda. Mezi naše zákazníky patří obchody se zdravou výživou, obchody s nápoji, cukrárny, kavárny, vinárny. Také jsme se zaměřili na mateřské školy a dětské domovy. Snažíme se nabízet mošty i do základních škol, kde od nás převážně odebírají jablka. Naši zaměstnanci prodávají jablka a mošty pravidelně na farmářských trzích (v Roudnici, v Litoměřicích a v Lovosicích)," dodala P. Krausová.
V řetězcích není firma trvale, pouze na jednorázových akcích v Penny. Potřebuje získávat další pravidelné odběratele a proto se potřebujeme více zviditelnit, což LoPe Fruit umožnilo i vítězství v soutěži „Regionální potravina".
(tz)