Jde především o výrobky v originálních obalech, jejichž obsah je dán výrobcem při zpracování a uzavření obalu. Na prodejci je pak jenom dodržování skladovacích podmínek.
SOUČASNÝ STAV
Například u závadných medů se setkáváme s přítomností cukrů rostlin C4 (s cukry typu fotosyntézy tropického pásma + hydrolyzáty kukuřičného škrobu); s přítomností cizích enzymů nebo s množstvím enzymů, s nimiž se v přírodě nesetkáváme; s přítomností cukrů, jež nejsou nikdy součástí přírodních zdrojů snůšky.
Všechny vyjmenované „přestupky" se tvoří ve výrobě, tedy před zabalením medu. Prodejce je nikterak nemůže ovlivnit. (Jediným jeho prohřeškem může být dodatečný ohřev zkrystalovaného produktu vyšší teplotou, čímž naroste obsah HMF.)
ZVRÁCENÁ LOGIKA
Setkali jsme se s názorem, že trestat prodejce je logické, protože ten potrestaný si vícekrát od konkrétního nekvalitního výrobce další zboží nevezme – a tím je onen výrobce potrestán.
Taková logika se nám zdá jaksi zvrácená.
Obecně chápeme, že u potravinářských výrobků nabízených zákazníkům v otevíratelných obalech je posuzování „viny prodejce" podstatně složitější. Možná existují i případy, kdy prodejce zhoršení kvality prodávaného zboží může způsobit narušením obalu. V případě medu jsou ale obaly po naplnění produktu a uzavření pojištěny proti neoprávněnému otevření přelepkami, takže neoprávněné otevření před prodejem je nemožné. Je naprosto zřejmé, že prodejce nemůže kvalitu medu v obalu ovlivnit.
CO VY NA TO?
Tento článek je námětem pro vás k zamyšlení. V radě cechu jsme o takovém námětu zatím dopodrobna nedebatovali, i když jsme o něm samozřejmě opakovaně hovořili. Všichni přece dobře víme, že problém kvality prodávaného medu nás trápí roky a nepoctiví výrobci se nám smějí do očí (není divu, když jsou podle současné legislativy nedotknutelní).
Je tu příležitost pro vás! Zasáhněte, prosíme, do debaty na toto téma svými příspěvky. Získáme tak podklady od vás – z praxe – pro jednání se státními orgány.
František KAMLER, člen rady CPV pro technologii, racionalizaci včelaření a dotace
(tz)