V roce 2010 se na seznam chráněných označení Evropské unie dostaly dva výrobky – Jihočeská niva a Jihočeská Zlatá niva.
„Logo Chráněné zeměpisné označení, které jsme získali pro naše sýry Jihočeská niva a Jihočeská Zlatá niva před pěti lety, je na jejich obalech umístěno od února 2011. Je nejen nepochybnou ochranou obou sýrů, ale navíc také potvrzením jejich výjimečnosti. O tom svědčí i skutečnost, že právo používat tuto značku získalo v České republice včetně našich dvou sýrů pouze třiadvacet výrobků. Přestože v tuzemském potravinářském průmyslu existuje poměrně velká řada jiných značek kvality a původu, což není pro orientaci zákazníků vždy nejjednodušší, je logo Chráněné zeměpisné označení potvrzením kvality obou sýrů i zárukou jejich autentičnosti. Kladný vliv se odráží také ve stále větším zájmu českých spotřebitelů o původní tuzemské, kvalitní a poctivé výrobky, k nimž tradiční sýry Jihočeská niva a Jihočeská Zlatá niva právem náleží,“ uvádí Jan Teplý, ředitel obchodu, marketingu a nákupu Madeta a. s.
„Obliba těchto plísňových sýrů nebyla zpočátku výroby začátkem 50. let minulého století příliš vysoká a více než dvě třetiny produkce tehdy putovaly do Velké Británie. Časy se ale mění a obliba Jihočeské nivy a Jihočeské Zlaté nivy stále stoupá,“ doplňuje Jan Teplý.
Společnost Madeta, která je výrobcem nejen výše uvedených dvou sýrů s evropským označením, je největším výrobcem sýrů s modrou plísní v České republice. Českokrumlovský závod denně vyrobí až 15 tun sýrů Jihočeská niva, Jihočeská Zlatá niva, ale také Niva Premium nebo Caesar Bleu.
Více informací na www.oznaceni-eu.cz
(tz)