INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

DSC1368V Česku existuje 278 provozů lesních školek, díky kterým dochází k neustálé obnově lesa. Nejnovější technologie zvyšují efektivitu a výrazně šetří pracovní sílu. Umělá inteligence rozpoznává kvalitní sazenice, zatímco sekačka na dálkové ovládání upravuje hektary lesního terénu.

Úkolem lesních školek je pěstovat stromky, které se následně po lesní těžbě zasadí, čímž dochází k neustálé obnově lesa. Podle ministerstva zemědělství se v Česku aktuálně nachází 278 provozů, přičemž tento počet je považován za dostatečný.

Krátkodobé výkyvy mezi poptávkou a nabídkou po lesních dřevinách jsou v této branži běžné. „Stávající počet producentů a lesních školek je z dlouhodobého pohledu dostatečný. Okamžité výkyvy v bilanci nabídky a poptávky jsou relativně běžnou součástí této specifické obchodní komodity, především vzhledem k dlouhodobosti pěstování prostokořenných sazenic lesních dřevin a nepravidelné plodivosti porostů různých dřevin uznaných ke sběru osiva,“ vysvětluje Vojtěch Bílý, tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství ČR. Držiteli licence a producenty reprodukčního materiálu lesních dřevin ve vlastních školkařských provozech jsou i 3 národní parky – Krkonošský NP, NP Šumava a NP Podyjí.

Situaci v minulých letech zkomplikovala kůrovcová kalamita
K výraznému dočasnému nárůstu potřeby sazenic došlo v souvislosti s celostátní kůrovcovou kalamitou vrcholící v letech 2019-2021, která byla následně spojena i s okamžitými regionálními výkyvy nabídky sadebního materiálu jednotlivých dřevin v potřebných oblastech. „Nejrozsáhlejší těžba kůrovcového dřeva s největší rozlohou následných holin k obnově lesa proběhla v oblasti Českomoravské vrchoviny,“ dodává Bílý.

Pěstování „bez dotyku lidské ruky“
Než dojde k vysazování nových stromků, lesní školky musí vypěstovat sadební materiál. Největší „školkařské“ středisko v České republice Cetkovice díky nejmodernějším technologiím a maximální automatizaci pěstuje sadební materiál s minimální potřebou zapojení lidské síly. Moderní třídící linka za krátkou dobu rozpozná díky metodám umělé inteligence a počítačového vidění kvalitní sazenice. Systém vynalezli na Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. „Naše část komplexního řešení představuje pomyslné srdce celé linky, které na základě počítačového vidění a metod umělé inteligence rozhoduje o kvalitě dané sazenice a tím i o tom, zda splňuje či nesplňuje parametry vyžadované normou,“ řekl profesor Vladimír Vašek, ředitel Centra CEBIA-Tech zlínské univerzity.

Nejnovější technologie v lese zvyšují efektivitu práce
Pokud jsou stromky dostatečně velké a mají zdravý kořenový systém, nastává jejich ruční vysazování. Později pracovníci používají nejnovější vychytávky, které upravují lesní terén. „Nejprve frézou nadrtíme stromové kmeny a větve, které byly pokácené během lesnických prací. Potom manuálně vysazujeme stromky v lesích vrtákem nebo motykou. Když naroste tráva, nastartujeme svahovou sekačku Spider, která se díky svým specifickým vlastnostem dokáže hravě pohybovat mezi nasazenými stromky,“ říká Pavel Houfek, zabývající se frézováním a výsadbou stromků v lese. Svahová sekačka na dálkové ovládání bez problému jezdí i po strmých svazích, a to až do sklonu 60 stupňů, poradí si i s větvemi. „Do lesa jsem nic jiného nesehnal, zahradní traktory nejsou vhodné, protože by se v lese zničily. Už jen v mírném svahu by se sklouzávaly směrem dolů, Spider navíc dokáže pořezat keře o průměru větví 25 až 30 mm,“ dodává Houfek.

Lesní pomocník se osvědčil i jinde, zejména proto, že šetří pracovní sílu a zvyšuje efektivitu. „Za ideálních podmínek svahová sekačka zvyšuje efektivitu práce v lese. Plochu, kterou dříve sekali 3 až 4 lidé s křovinořezy, dokáže v případě chytré obsluhy jeden Spider,“ říká Jakub Rozmánek ze společnosti LESCUS. „Je schopen posekat hektar za den, což by jeden sekáč nedokázal. Jeho nákupem jsme ušetřili tři pracovníky. Používáme jej v lese na desítky hektarů,“ přidává se Michal Boček ze společnosti B FOREST, která provozuje lesní školky.

Stovky tisíc nových stromů přibyly i mimo lesy
Iniciativa Sázíme budoucnost, která se zaměřujeme výhradně na výsadby ve volné krajině a ve městech zmapovala vysazování nových stromů za uplynulé roky. „Jedná se o bezmála 640 tisíc stromů více než vloni. Do výsadbových akcí se podařilo zapojit přes 106 tisíc dobrovolníků a dobrovolnic, kteří od roku 2019 osázeli 8 854 míst po celé České republice. Jen za poslední rok jsme zmapovali na osmnáct set výsadbových akcí,“ komentuje Miroslav Kundrata, strategický ředitel Nadace Partnerství, který stál u zrodu myšlenky Sázíme budoucnost.

(tz)

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3