INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Obrázek1 copy copyFirma REMA TIP TOP INCO-CZ sídlí od 90. let v energeticky neúsporné budově. Neměla však dostatek financí na to, aby celou rekonstrukci pokryla sama, a úvěry komerčních bank pro ni byly příliš vysoké.

Díky programům Národní rozvojové banky se nakonec mohla pustit do vytoužené rekonstrukce a dopřát svým zaměstnancům pohodlné zázemí. V rámci programu ELENA si firma nechala navrhnout úsporný projekt. Z vlastních prostředků uhradila pouze 10 % nákladů a následnou realizaci pokryla díky úvěru z programu Nové úspory energie. Celá rekonstrukce vyšla na 5 milionů korun, z čehož 4,3 milionu korun firma pokryla pomocí zvýhodněného úvěru NRB.

„V budově podnikáme od 90. let a už bylo na čase provést několik renovací. Zjistili jsme, že nám netěsní okna, což výrazně zvyšovalo náklady na topení. Naše kanceláře navíc sídlí v bezprostřední blízkosti silnice směrem na Vídeň, ze které nás rušil hluk projíždějících aut. Proto jsme se rozhodli vyměnit okna a přidat zateplení. Prošli jsme mnoho možností, ale nakonec jsme dali na doporučení a zvolili úvěr od Národní rozvojové banky, která navíc nabízí asistenční program ELENA. Díky tomu jsme nepotřebovali žádného zprostředkovatele a celý proces byl velice rychlý, jednoduchý a bez problémů,” říká Ľudovít Feigler, jednatel společnosti REMA TIP TOP INCO-CZ.

Jeho firma poprvé kontaktovala NRB loni v květnu a už v září se pustila do rozsáhlé rekonstrukce, která trvala do konce roku 2023. „Subjektivně mohu říct, že jsme plánované energetické úspory okolo 20 % dosáhli. I zaměstnanci za mnou chodí a říkají, že je změna znát. Přesné vyčíslení budeme mít ale až na konci roku, kdy se budeme hlásit o dotaci, kterou banka v rámci programu nabízí. Využijeme tak opět služeb NRB, která nám pomůže dokázat, že jsme plánované úspory dosáhli, pomocí ověřovacího energetického posudku,” říká Feigler.

REMA TIP TOP INCO-CZ patří k řadě podnikatelů a firem, kteří program Nové úspory energie od Národní rozvojové banky využili. Jejich příběhy si můžete přečíst na webových stránkách NRB v sekci Příběhy klientů. „Program nabízíme podnikatelům již po několikáté. V programu Nové úspory energie se již nejedná o zcela bezúročný úvěr, stále jde však o velice výhodnou nabídku oproti komerčním bankám. Nabízíme zvýhodněný úvěr s úrokem 1,99 % p.a., který zájemcům pomůže zafinancovat úsporná opatření. Úvěr je v programu Nové úspory energie doplněn dotační složkou ve výši až 35 % z výše způsobilých výdajů,” říká Eva Baková, specialistka energetiky Národní rozvojové banky a dodává: „O náš úvěr v rámci programů Úspory energie, ENERG a Nové úspory energie požádalo doposud 370 podnikatelských subjektů. V rámci Nových úspor energie přerozdělíme 1,8 miliardy korun, což je výrazně více než v minulých energeticky úsporných programech.”

Program ELENA je asistenční program, jehož cílem je pomoci malým, středním i velkým podnikatelům v oblasti poradenství při přípravě projektů energetických úspor. V NRB jim v rámci programu pomohou s energetickým posudkem a přípravou energeticky úsporného projektu. Navíc jim uhradí 90 % způsobilých výdajů, které podnikatelé vynaložili na přípravu energetického posudku.

Program Nové úspory energie je financován z ESI fondů v rámci Operačního programu technologie a aplikace pro konkurenceschopnost 2021–2027 Ministerstva průmyslu a obchodu. Program je určený pro firmy, které uvažují o projektech vedoucích k úspoře energií. V rámci programu mohou požádat o zvýhodněný úvěr, který je dostupný pro podnikatele všech velikostí, z celé České republiky, kromě hlavního města Prahy.

Program ELENA (European Local Energy Assistance) je financován z programu HORIZONT 2020 spravovaného Evropskou investiční bankou. Nabízí poradenství při zpracování energeticky úsporného projektu a získání energetického posudku. Cílem programu je usnadnit realizaci energeticky úsporných opatření. Je zaměřen na renovace stávajících nemovitostí a cílené investice do stavebních a technologických opatření spojených s budovou. Program ELENA nabízí úhradu 90 % způsobilých výdajů na vybrané činnosti spojené s přípravou projektu. Je vhodný nejen pro podnikatele, ale i pro, města, kraje a další subjekty veřejné správy.

Národní rozvojová banka, a.s., působí na trhu od roku 1992, toho času jako Českomoravská záruční a rozvojová banka, a.s. Jejím cílem je přispět a podílet se na podpoře dlouhodobě udržitelného hospodářského a sociálního rozvoje prostřednictvím poskytování finančních produktů, zejména v oblasti malého a středního podnikání, rozvoje infrastruktury a dalších sektorech ekonomiky. Jejím jediným akcionářem je Česká republika zastoupená Ministerstvem průmyslu a obchodu, Ministerstvem financí a Ministerstvem pro místní rozvoj. S využitím prostředků státního rozpočtu, rozpočtů krajů a evropských fondů banka poskytuje podporu formou záruk a zvýhodněných úvěrů a doplňuje tak nabídku bankovních a investičních produktů na trhu.. Dceřinými společnostmi NRB jsou Národní rozvojový fond, který se zaměřuje na rozvoj infrastruktury se zapojením soukromých zdrojů, a Národní rozvojová investiční, jež poskytuje podporu ve formě kapitálových finančních nástrojů soukromému i veřejnému sektoru.

(tz)

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3