INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

EEGA logo lowres kopie kopieV 9. ročníku soutěže E.ON Energy Globe zvítězil pasivní dům v pražském vnitrobloku, který si díky mokřadům rostoucím na střeše sám čistí vodu. Ekologická soutěž každoročně oceňuje nejlepší projekty usilující o ochranu přírody a úsporu energií.

Letošního ročníku největší tuzemské soutěže oceňující ekologické projekty se zúčastnilo celkem 262 firem, obcí, škol, staveb i jednotlivců. Jde o jednu z nejvyšších účastí v historii této soutěže. V pěti soutěžních kategoriích – Kutil, Obec, Firma, Mládež a Stavba – proti sobě stály vždy dva nominované projekty. Vítěze jednotlivých kategorií vybrala široká veřejnost prostřednictvím online hlasování. Hlavního vítěze letos zvolila odborná porota sestavená z odborníků a členů Akademie věd.

Zvítězil dům s mokřadní střechou

perlingAbsolutním vítězem 9. ročníku se stal pasivní dům s mokřadní střechou, který zvítězil také v kategorii Stavba. Rodinný dům stojí ve vnitrobloku na pražské Letné. Unikátní stavba poutá pozornost květinovou střechou, jež zároveň slouží jako kořenová čistička vody. „Díky bakteriím v substrátu nám střecha pomáhá čistit odpadní vodu, která se pak vrací do domácnosti pro potřeby splachování a zalévání. Kořenová čistička nám tak ročně ušetří až 50 procent vody. Střešní porost navíc tepelně stabilizuje prostředí vnitrobloku a chrání střechu domu před UV zářením,“ říká Michal Šperling, majitel domu. Energeticky dosahuje stavba třídy A, do níž jsou řazeny domy s vůbec nejnižší náročností.

Ing. Michal Šperling,  hlavní vítěz 9. kola soutěže E.ON EG

V Šitbořicích snížili produkci odpadu na polovinu

Během slavnostního vyhlášení byly oceněny rovněž nejlepší projekty ostatních soutěžních kategorií. V kategorii Kutil zvítězil Tomáš Nezval s projektem BeeSpy, citlivou digitální váhou sloužící včelařům k monitorování včelstev a množství medu v úlech. Za kategorii Obec se na první místo dostala jihomoravská vesnice Šitbořice. Obec provozuje unikátní systém třídění odpadu, do něhož přímo zapojuje místní obyvatele. Ti mohou svůj odpad třídit doma do speciálně označených pytlů a jako odměnu za množství vytříděného odpadu jim obec vrací část běžných poplatků za svoz komunálního odpadu.

Ekologické praní prádla s efektivním využitím energie

EON EEG 0008Vítězem v kategorii Firma je olomoucká ekologická BSB prádelna. Ta efektivně využívá energii a teplo z obnovitelných zdrojů a pracuje s co největším ohledem na životní prostředí. Díky úspornému provozu může navíc prádelna nabízet své služby za zajímavé ceny. V kategorii Mládež zazářila studentská soutěž Český ostrovní dům. Tento projekt dává studentům prostor zkoumat možnosti soběstačných domů, které se nemusejí spoléhat na obecní nebo městskou infrastrukturu a starají se samy o sebe.

Vítěz reprezentuje ČR na Energy Globe Award

Kategorii Stavba vyhrál následný absolutní vítěz celé soutěže, dům s mokřadní střechou. Předkladatel projektu Michal Šperling získal Novou ŠKODU Octavia G-TEC na CNG k trvalému užívání a tepelné čerpadlo aroTHERM od společnosti Vaillant. Projekt chytrého domu s mokřadní střechou bude reprezentovat Českou republiku i na celosvětovém finále soutěže Energy Globe Award 16. ledna 2018 v Íránu. Více informací o soutěži najdete na www.energyglobe.cz

(tz)

Pohled na vítěze v jednotlivých kategoriích 

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3