INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

 TKF4477ABylo to jako naschvál. Informace o nemocech pohybového aparátu a možnostech firem udělat něco pro zdraví svých zaměstnanců jsem zpracovávala se slzami v očích. Něco se mi stalo s kolenem, každý krok byl nepředstavitelnou bolestí, i jediné došlápnutí bylo těžce vykoupeno nadějí, že brzy bude snad lépe.

Co se děje, když člověku z ničeho nic jako by noha vyletí z pantu, neumím definovat. Ano, pravda, mám nadváhu, necvičím, ale zase jsem stále v pohybu. A 10 000 kroků za den je spíš norma než výjimka přesto, že artróza si našla už i mne. Ač novinářka, zakládám si na náročné fyzické práci, tu mám totiž ráda. Léčí duši, nabízí relax a neodmlouvá. Je ráda, že ji někdo vykonal. Byl pátek odpoledne, přede mnou ještě ten den mnoho vyřizování, cestování, a večer práce u počítače. Jak jsem to přežila, těžko vyjádřit. Bylo to varování shůry? Chtělo mne univerzum zastavit, něco napovědět? Obsah rozhovoru s MUDr. Gabrielou Hanslianovou, primářkou lázeňské léčebně rehabilitační péče a kardiorehabilitace v Lázních Teplice nad Bečvou, byl poučný. Jakoby součást onoho ty ty ty. Zamyslela jsem se. Ano, k jedněm kulatým narozeninám jsem peníze na pobyt v lázních už dávno dostala. Leží v příslušné dárkové obálce stále na stejném místě... Ale uznávám, že Gabriela Hanslianová má pravdu:

Odborníci tvrdí, že zdraví zaměstnanců začíná být velmi vážný problém. Vy jste přímo u zdroje poznání. Je to skutečně tak, že náš pohybový aparát není v pořádku a přináší nejen jednotlivcům, ale i jejich zaměstnavatelům značné problémy, a nakonec také finanční ztráty?

Obecně populace stárne, neustále se posouvá hranice odchodu do důchodu. Z ročenky Čes­kého statistického úřadu z roku 2021 vyplývá, že Češi stráví až 15 let svého života v nemoci, Češky dokonce 20 let, to znamená, že se sice prodlužuje věk dožití, ale bohužel posledních 15–20 let jsme omezováni různými nemocemi. Od 45 let věku se nejčastěji umírá na onemocnění srdce a cév, takže nejenom pohybový aparát není v pořádku. Pokud onemocníte, představuje to finanční zátěž jak pro jednotlivce, tak pro společnost.

22 LTNB Moravan Zahrada 0347 copyK narozeninám, s příchodem nového roku, ale i k dalším významným dnům si přejeme zejména hodně zdraví. Není to formalita, spíše tím dáváme najevo, že bez dobrého zdraví nám jde všechno hůř, dobrá nálada je ta tam... Co nastínil váš nedávný průzkum?

V letech 2021–2024 jsme si nechali zpracovat data specializovanou agenturou a z nich vyplynulo, že 59 % zaměstnanců uvádí nedostatek pohybu, 83 % je ohroženo stresem a 30 % lidí přiznalo, že má potíže s pohybovým aparátem kvůli práci. Špatné pohybové návyky jsou velkým problémem. Většina zaměstnanců by dle průzkumu uvítala příspěvek na lékařsky podpořený lázeňský regenerační pobyt, který by pomohl s odpočinkem, a tím i se zlepšením pracovní výkonnosti.

Co tedy s takovým zjištěním? Jak mohou pomoci právě lázně?

Lázeňské prostředí je jako stvořené k relaxaci a rekondici zaměstnanců a k pomoci s nastavením zdravějšího životního stylu. V době, kdy firmy řeší nedostatek pracovní síly, jsou takové léčebné pobyty skvělým firemním benefitem, který může pomoci stabilizovat klíčové profese.

Je pravdou, že 19 % pracovní neschopnosti je způsobeno nemocemi pohybového aparátu?

Ano, toto číslo vyplynulo z našeho výzkumu také. Krátkodobá pracovní neschopnost je nejčastěji zaviněna běžnými respiračními onemocněními, jako je „obyčejné“ nachlazení nebo chřipka, ale právě onemocnění pohybového aparátu způsobuje dlouhodobou pracovní neschopnost, a to není zrovna optimistické. Velmi často jde pouze o nespecifickou bolest ve formě psychosomatického onemocnění, tedy že se jen naše tělo podvědomě brání, lidově řečeno si toho na bedra nakládáme příliš mnoho.

A jsou si lidé vědomi, co z toho může vyplynout, domýšlejí to?

Ne, často si to vůbec neuvědomují a hledají příčiny jinde. Až 75 % lidí raději volí raději tabletu proti bolesti, než aby si zacvičili a řešili problém od základu a nejenom bolest potlačovali.

Jak se k varujícím zjištěním staví firmy? Máte nějaké ohlasy? Chtějí investovat do zdraví svých zaměstnanců? Vědí vůbec, že je mohou poslat do lázní?

Ano, i u nás jsou firmy, které si zdraví svých zaměstnanců velmi váží a uvědomují si závažnost faktů, nastíněného problému, a proto umožňují svým zaměstnancům čerpat rekondiční pobyty nad rámec zákonné dovolené nebo na ně přispívají.

 TKF4408A copyPro které obory jsou pobyty u vás více než vhodné?

Dokážeme ušít pobyt na míru každému zaměstnanci. Při vstupním pohovoru zjistíme aktuální zdravotní stav a doporučíme rehabilitační program. Stresovaný manažer potřebuje jinou terapii než člověk manuálně pracující.

Váš průzkum odhalil varující fakta podobná hororu. Opravdu žijeme tak podivně?

Současný životní styl je charakterizován nedostatkem pohybu a psychickou zátěží. Ráno sedneme do auta, alespoň osm hodin strávíme prací a večer skončíme u televize a pustíme si stresující zprávy. Víte, že denně bychom měli ujít alespoň 8000 kroků?

S čím dokážou vaše lázně nejvíce pomoci?

Každý potřebuje něco jiného, ale obecně lze říci, že všem pomůže změna prostředí, odpočinek, konzultace s lékařem či fyzioterapeutem a správně nastavený l

éčebný plán s využitím přírodního léčivého zdroje – u nás unikátní teplické kyselky, v jejíž koupeli dochází k uvolnění psychického napětí, k celkovému uvolnění svalstva, zlepší se prokrvení, zejména mozku, jater a srdce.

Jak dlou ho by  měl zájemce o nápravu své kondice u vás setrvat, stačí týden?

Týden je minimální doba, kdy člověk dokáže trochu vypnout, lepší by bylo alespoň 14 dní. Pokud to ale pracovní vytížení nedovolí, každý prodloužený víkend je lepší než nic.

Na kdy doporučujete rezervovat rekondiční pobyty? Hlavně v zimě, nebo na jaře?

Každé období je vhodné, důležité je čas si vůbec najít, na ročním období nezáleží, u nás je vždy krásně. Výhodou je mimosezónní období, tzn. od podzimu do jara, kdy se můžeme kapacitně zaměstnancům firem více věnovat.

Fyzioterapie dokáže často úplné zázraky, stejně tak jako různé lázeňské procedury. Nechystáte nějaké semináře, konference, setkání pro zástupce firem, třeba pro personalisty, na nichž byste vysvětlovali možnosti lázní v souvislosti s péčí o zdraví zaměstnanců?

V současné době pořádáme přednášky pro pacienty na různá témata o zdravém životním stylu, stravování, o civilizačních onemocněních, a také školu zad, kde se pacienti dozvědí, jak správně stát, sedět, jak si uspořádat pracovní plochu, jak správně manipulovat s těžšími předměty. Dále organizujeme setkání pro lékaře a fyzioterapeuty, studenty lékařských fakult, zdravotní sestry. Velký úspěch měly pobyty pro zdravotníky v rámci postcovidové rekonvalescence. Personalistům firem se věnujeme individuálně a ukazujeme jim možnosti, jak o zdraví svých zaměstnanců mohou pečovat.

ptala se Eva Brixi

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3