INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

logo copyNa energetickém trhu Českomoravské komoditní burzy Kladno (ČMKB) bylo v prvním pololetí roku 2024 uzavřeno přes 5400 burzovních kontraktů na více než 6,2 milionů megawatthodin (MWh) elektřiny a zemního plynu.

Největší česká komoditní burza tak zaznamenala dosud historicky největší objem zobchodovaných energií v rámci prvního pololetí. Celkový finanční objem zobchodovaných energií dosáhl v první polovině roku 2024 téměř 10 miliard korun.

Uzavřeno bylo 2817 kontraktů s elektřinou a 2607 kontraktů se zemním plynem, což je oproti stejnému období roku 2023 nárůst o 43 procent. Ve finančním vyjádření připadalo na zemní plyn 3,4 miliardy korun a na elektřinu 5,8 miliardy Kč. „Energetický trh ČMKB je po krizovém období roku 2022 opět ve velmi dobré kondici. Obchodní bilance uplynulého pololetí naznačuje, že by na konci roku 2024 mohlo dojít k překonání již letitého rekordu 7,7 milionu MWh zobchodovaných na ČMKB v roce 2019. Výsledek prvního pololetí vypovídá o významu tohoto trhu pro veřejnou a státní správu, firemní sektor, ale i pro dodavatele energií v České republice,“ uvedl Tomáš Vlček, ředitel úseku burzovních obchodů ČMKB.

Na počátku roku ceny ročních kontraktů s dodávkou elektřiny na rok 2025 zahajovaly na úrovni 2450 korun za megawatthodinu v nízkém napětí a 2300 Kč/MWh ve vysokém napětí. V průběhu března nastal pokles cen, a to až na úroveň 2050 Kč/MWh. Od poloviny dubna se ceny elektřiny začaly zvyšovat. Na konci června se elektřina s dodávkou na rok 2025 v nízkém i vysokém napětí obchodovala za 2630 CZK/MWh. Ceny plynu s dodávkou na rok 2025 z lednové hladiny 1100 korun za megawatthodinu klesly v březnu až na 890 Kč/MWh a po následném růstu zakončily první polovinu roku na úrovni 1050 korun za MWh.

Cena ročních kontraktů v meziročním srovnání u elektřiny i plynu poklesla o 48 procent. Z výsledků prvního pololetí je zřejmý také rostoucí podíl víceletých kontraktů na celkové letošní bilanci, což svědčí o snaze některých odběratelů zajistit si cenu energií na delší časové období. Zatímco v roce 2023 se víceleté kontrakty podílely na celkové bilanci pouze 5 procenty, v první polovině roku 2024 byl tento podíl už 40 procent ze všech kontraktů.

Vedle firemního sektoru (průmyslové firmy, dopravní podniky, teplárny, vodárny, zemědělské společnosti apod.) na ČMKB dlouhodobě nakupují energie téměř všechna ministerstva a kraje, státní úřady a organizace, ale také téměř 1000 měst a obcí.

(tz)

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3