INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

CeskePole okurky2Od svého založení v roce 2022 přispěla iniciativa ČESKÉ POLE k vypěstování 300 tun českých brambor na hranolky a 1,7 tuny tuzemských odrůd česneku. Podpořila také renesanci řízného českého křenu.

Nyní se iniciativa, jejímž hlavním cílem je navracení české úrody do gastronomie, zaměřuje na další plodiny – pravé české okurky a dvouletý Český kmín s jedinečnou chutí. Nové plodiny byly slavnostně představeny na 50. ročníku agrosalonu Země živitelka.

Okurky i kmín neodmyslitelně patří do české kuchyně a pro jejich pěstování panují v České republice ideální podmínky. Na talířích v tuzemských restauracích ale většinou narazíme na okurky a kmín dovážené ze zahraničí. Tyto plodiny do České republiky putují dlouhé vzdálenosti, často v nevhodných baleních a bez garance konkrétního původu. Lokální producenti nemají zaručený stabilní odbyt a od pěstování proto mnohdy upouští. Iniciativa ČESKÉ POLE si klade za cíl tuto situaci změnit a přispět tak k podpoře udržitelného zemědělství a nižší zátěži životního prostředí.

„Jedním z hlavních přínosů iniciativy ČESKÉ POLE je propojování všech zúčastněných stran od pěstitelů až ke spotřebiteli. Producenty jednotlivých plodin podporujeme napřímo garancí odběru nebo od nich předem odkoupíme sadbu. Letos jsme nadšení z návratu tradičních českých nakládaček, které na trhu několik let chybí. Okurky jsou krásně křupavé a perfektně se hodí do tradiční české kuchyně. Jsou naloženy v láku tradiční receptury, který doporučuji nevylévat, skvěle s ním dochutíte například omáčky nebo polévky. Věříme, že zákazníci ocení i Český kmín, který má velmi výraznou chuť a vůni, a díky tomu je jeho spotřeba v kuchyni menší než u běžně dostupného jednoletého kmínu. Zároveň nás velmi těší, že nové plodiny můžeme uvést na místě, kde jsme v loňském roce podepsali významné memorandum o spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou v Praze,“ říká Jiří Nehasil, generální ředitel makro ČR. Velkoobchod makro ČR je spolu s Ministerstvem zemědělství ČR a zástupci zemědělců a gastronomie jedním ze zakládajících členů iniciativy.

Nové lokální plodiny se na pultech makro ČR objeví v září letošního roku. Okurky odrůdy Rubato byly vypěstované u Pohořelic na jižní Moravě pod dohledem pěstitele Tomáše Zoufalého. Jejich sklizeň probíhá ručně. Ke zpracování okurek dochází do 24 hodin, díky čemuž zůstávají křupavé. Lák je tradiční české receptury, tedy s cukrem, cibulí, mrkví a hořčičným semínkem.

Další novou plodinou, kterou iniciativa ČESKÉ POLE podpoří, je kmín. Jeho pěstování má na českých polích více než 160letou tradici. Dvouletý kmín pěstovaný v tuzemsku si v roce 2008 vysloužil v Evropské unii chráněné označení původu Český kmín. Oproti jednoletému kmínu, který se do České republiky obvykle dováží z Egypta či Finska, je Český kmín kvalitnější a obsahuje více vonných silic. Jeho výrazné aroma dodává pokrmům specifickou chuť „pravého kmínu“ přecházející až do mátové chuti. Dvouletý kmín odrůdy Kamín pro ČESKÉ POLE pěstuje farmář Karel Jonák.

„Jsme rádi, že i v letošním roce pokračujeme v naplňování našeho poslání a vracíme do české gastronomie kvalitní tuzemské plodiny, které tam jednoznačně patří. Usilovně pracujeme na přidání dalších tradičních plodin a produktů rostlinné i živočišné výroby, jejichž produkce byla v posledních dekádách na českém území z různých důvodů narušena. V příštích letech bychom se rádi zaměřili například na cibuli na guláš, kterou považujeme za jednu z klíčových složek české gastronomie. Dále plánujeme zařazení máku, švestek či meruněk. U produktů živočišného původu diskutujeme o podpoře chovu jehněčího masa, drůbeže ve volném chovu, ale i o sladkovodních dravých rybách,“ popisuje Roman Vrzák, projektový manažer iniciativy ČESKÉ POLE.

Snaha o navracení českých plodin a produktů do lokální gastronomie již přinesla několik významných úspěchů. Během dvou sezon, kdy iniciativa podporuje odrůdu brambor Agria vhodnou na hranolky, bylo pro ČESKÉ POLE sklizeno zhruba 300 tun brambor – 100 tun v roce 2022 a 200 tun v roce 2023. I přes navýšení produkce v roce 2023 byly české brambory v obchodech makro ČR vyprodané již v průběhu května 2024. Letos proto opět došlo k posílení výsadby. Hranolky vyráběné z českých brambor nahradily v tuzemských restauracích, bistrech a provozovnách rychlého občerstvení hranolky z brambor dovážených především z Nizozemska. Na odbyt jde také český česnek a křen. Česneku se dosud prodalo 1,7 tuny. A český křen tvořil dokonce 70 % křenu prodaného v makro ČR.

(tz)

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Srpen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3