INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

V lékové oblasti pokračuje a zesiluje nekoordinovaná a nesystémová státní regulace cen.  Česká  asociace  farmaceutických  firem upozorňovala  už v lednu, že následkem bude  stahování dalších a dalších přípravků, které jsou v rámci dané léčebné skupiny cenově  nejdostupnější. Léky se prostě  firmám nevyplatí dodávat, protože  by na ně musely doplácet. Tato situace nejnověji nastala u léku Zoleptil, který pravidelně užívá zhruba 2,5 tisíce schizofreniků.

Zoleptil obsahuje jako jediný lék na českém trhu účinnou látku zotepinum. Pacienti tak budou muset být převedeni na jinou účinnou látku, což v případě schizofrenie obvykle znamená zhoršení léčby a komplikace pro pacienty. Jiné léky jsou zároveň nákladnější.

„Vždyť je to postavené na hlavu. Stát nedokáže respektovat systém stanovení cen léků, který sám vytvořil. Výsledkem je jednak zpětný vývoz léků do zahraničí a jednak stahování léků, které jsou už nyní nejlevnější. Stát tlačí na snížení cen,  což se mu daří tak dobře, že vytlačuje z trhu léky, které jsou pro systém nejméně nákladné,“ upozornil výkonný ředitel ČAFF Emil Zörner.

ČAFF v lednu letošního roku upozornila, že vedle re-exportů už opouští český trh některé  léky na vysoký krevní tlak a v dalším kole budou výrobci zvažovat udržení léků na choroby  žaludku, snížení krevního tlaku a některých antibiotik, například proti angínám.

Reakce Ministerstva zdravotnictví ČR a Státního ústavu pro kontrolu léčiv byla blazeovaná. Za léky existuje náhrada, nic se neděje. „Svět se nedělí na zlé výrobce a hodné  úředníky a politiky. Zájmem všech by měl být udržitelný systém zajišťující maximální kvalitu péče. I ekonomickému laikovi musí být jasné, že levné léky (obvykle generické) systému prospívají – za výhodnou  cenu  garantují stejnou kvalitu léčby jako léky, které se dostaly na trh jako první,“ řekl Emil Zörner.

Podobný názor mají lidé, kteří stojí denně  tváří tvář pacientům. Česká lékárnická komora dokonce vyzvala  stát,  aby  řešil  nedostatek léčiv,  ať  je způsoben re-exportem  nebo  legislativou.  „Lékárníci musejí svým pacientům opakovaně vysvětlovat, že nejsou i přes veškerou snahu schopni jim některé  léky, které jsou v jiných zemích dostupné, zajistit,“ sdělil šéf lékárníků Lubomír Chudoba.

Recepty lékárníků jsou však příliš jednoduché, nezdržují se s podstatou problému. Léky se vyvážejí do ciziny kvůli nízké ceně?  Tak to, státe, zakaž a je vyřešeno. Tečka.

„To přece není řešení. Evropa stojí na volném trhu. Když zakážeme volný pohyb léků, neměli bychom to udělat i v případě dalších komodit? To asi ne. A pokud to nakrásně uděláme, opravdu si myslíte, že dodavatelé léků nebudou  reagovat v situaci, kdy se cena léku stanoví na základě cen  v jiných zemích? To je iluzorní a realitě velmi vzdálené,“ odmítl recept lékárníků Emil Zörner.

(tz)

 

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3