INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Prověrka nemovitosti odborníkem se stává stále běžnější součástí při prodeje realit. Leadeři trhu sdružení v Asociaci inspektorů nemovitostí (AIN) provedli v roce 2013 více než 1300 prohlídek technického stavu rezidenčních objektů v Česku. Kromě tří největších společností na trhu, jež tvoří asociaci, inspekci nemovitostí nabízí na různé úrovni i další firmy a stovky jednotlivých stavebních expertů, kteří podle odhadů AIN mohli provést v letošním roce dalších několik stovek prověrek domů. Celkem tak byla odborníky prověřena skoro tři procenta domů určených k prodeji.

Kromě komplexních posouzení zajistili odborníci z AIN také stovky dílčích expertiz a specializovaných hodnocení, které se zaměřují na jednotlivé problémy v domě, a nelze je tedy komplexní inspekcí nemovitosti nazvat. „Přizvat si odborníka k technickému posouzení stavu domu nebo jeho technologií se tak již stává běžnou praxí velké části majitelů objektů nebo kupujících,“ řekl člen představenstva asociace Pavel Štáf.

 „Nákup nemovitosti je totiž většinou vůbec největší investicí, kterou běžná rodina dělá. Lidé si proto začali víc uvědomovat, že k takovému kroku potřebují odborníka, který jim bude schopen říct, zda je dům v pořádku, nebo bude potřebovat nějaké opravy,“ doplnil předseda představenstva asociace Radim Mařík. Podle Maříka za rozšířením stojí i propagace relativně nové služby na českém trhu ze strany AIN a samozřejmě i přístup médií, která zveřejňují jak negativní případy, kdy lidé koupili nemovitost se skrytou vadou, tak i pozitivní vzory, kdy přizvaný odborník pomohl ušetřit mnohdy i statisíce.

Inspekce odhalila vady za stovky milionů korun

Členové asociace (ABCHI Home Experts, Bytecheck, Nemopas ze stavební skupiny DEK a spolupracující Nemoinspekt) při prověrkách odhalili velké množství vad na kontrolovaných nemovitostech. „Sanace všech těchto vad by stála investory částku blížící se několika stům milionů korun,“ uvedl Tomáš Šimon z představenstva asociace. Členové asociace představují větší část trhu inspekcí v ČR, firmy mimo asociaci a jednotlivci provedli menší množství inspekcí a dílčích posudků. I tam však mohlo podle odhadů AIN dojít k nalezení vad za dalších několik desítek milionů korun.

Velkou výhodou nabídky profesionálně provedené inspekce nemovitostí je nejen vyhledání případných vad, ale právě i vyčíslení nákladů na jejich případnou sanaci. Lidem, kteří kupují dům, tak může inspektor ušetřit mnohdy i statisíce korun. Ne všichni odborníci, kteří se vezou na vlně zájmu o inspekci nemovitostí, však nabízejí opravdu seriózní služby. Inspekce, která garantuje nalezení opravdu všech vad a rizik na nemovitosti a která tak plně chrání kupujícího před nepříjemným překvapením, by měla mít následující parametry:

- provádí ji školený a asociací certifikovaný inspektor, který se vyhledáváním vad zabývá dlouhodobě,

- jde o skutečně systematické vyhledávání potenciálních vad a jejich rizik, které trvá obvykle několik hodin,

- inspektor je vybaven i u základní inspekce potřebnou měřicí a diagnostickou technikou.

Další růst trhu se čeká příští rok

V příštím roce asociace očekává další razantní zvýšení poptávky. Zakládající členové AIN, tři největší hráči na trhu a další významní hráči, by tak v příštím roce mohli provést řádově již tisíce inspekcí. Do pěti let by se pak mohla technická inspekce stát běžnou součástí procesu prodeje nemovitosti tak, jak je tomu v USA nebo v západní Evropě.

Začátkem roku se také k zakládajícím členům připojí další významný hráč na českém trhu – společnost Nemoinspekt, a také se očekává, že i další významní hráči na českém trhu inspekce se připojí k asociaci a ta by tak již mohla pokrývat až 80 procent celého trhu. Službu inspekce navíc začnou ve spolupráci s asociací příští rok nabízet i přímo některé hypoteční banky.

(tz)

 

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3