INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Nový rok s sebou tradičně přináší pro podnikatele řadu změn v zákonech, daních či povinnostech. Se vstupem do roku 2016 například stát zavádí kontrolní hlášení, vzroste minimální mzda či měsíční platby na zdravotním a sociálním pojištění pro OSVČ. ČSOB přináší přehled těch nejdůležitějších a již schválených změn.

 Kontrolní hlášení – každý plátce DPH bude mít povinnost podávat kontrolní hlášení. Jde o nový druh daňového přiznání poskytované měsíčně či čtvrtletně, kde budou uvedeny údaje z daňových dokladů a dalších dokumentů o nakládání se zbožím nebo službami. Podává se pouze elektronicky. Podle nedávného šetření Indexu očekávání firem ČSOB se 34 procent malých a středních firem domnívá, že nová povinnost k omezení daňových úniků přispěje.

Minimální mzda – měsíční minimální mzda vzroste z 9 200 na 9 900 Kč, základní hodinová sazba se zvýší z 55 na 58,70 Kč.

Sazby sociálního a zdravotního pojištění – živnostníkům a drobným podnikatelům se zvýší minimální zálohy za sociální a zdravotní pojištění. Z kapsy budou muset vytáhnout o 660 Kč více.

Kategorie podniků – novela zákona o účetnictví přináší novou kategorizaci účetních jednotek: mikro, malé, střední a velké. Rozdělení bude probíhat podle hodnoty aktiv firmy, čistého obratu a průměrného počtu zaměstnanců. Nové kategorizaci budou podléhat i takzvané konsolidační skupiny, což změní účetní závěrky firem a přibude povinných auditů.

Pokuta za e-tiskopis – stát ukončí benevolenci pro ty, kdo mají povinnost komunikovat s úřady prostřednictvím datových schránek a dosud tak neučinili. Úředníci již praxi klasických e-tiskopisů nebudou tolerovat a budou rozdávat více dvoutisícových pokut.

Reverse charge – režim, při kterém se přenáší daňová povinnost z dodavatele na odběratele, bude zaveden i u prodeje nemovitostí. Platí pro dodávky, kde je částka na jednom dokladu vyšší než 100 tisíc Kč v základu daně.

Jednoduché účetnictví – do zákona se vrací jednoduché účetnictví. Mohou jej využívat za zvláštních podmínek různé subjekty, jedná se především o spolky, odbory, církve.

Nároky na auditory – auditor už se nebude vyjadřovat zvlášť k účetní závěrce a k výroční zprávě ve dvou oddělených dokumentech. Nově vypracuje pouze jednu zprávu o auditu, která bude součástí výroční zprávy. Změna má dopad na harmonogram sestavování výroční zprávy.

Přecenění zásob – mění se způsob, jakým se oceňují zásoby vlastní výroby. Podniky budou muset změnit své kalkulace a rozhodnout, které náklady do výpočtu zahrnou.

Nové evropské dotace – v příštím roce budou moci podniky žádat o evropské dotace už jen z nového programovacího období 2014 až 2020. Je pro ně připraveno 116 miliard korun.

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3