Každý šestý hospodský, hoteliér nebo kavárník chce kvůli elektronické evidenci tržeb (EET) skončit s podnikáním. Vyplývá to z průzkumu mezi šesti sty podniky a živnostníky, který si objednala značka eet1, poskytovatel pokladních systémů pro elektronickou evidenci tržeb.
Povinnost elektronické evidence tržeb nastane 1. prosince 2016 a mezi hospodskými a hoteliéry panují značné obavy a vysoká míra skepse. Přes dvě třetiny (68 %) podnikatelů se obávají, že EET v budoucnu negativně ovlivní jejich podnikání a 15 % podnikatelů dokonce zvažuje, že svůj podnik zavře a živnost pověsí na hřebík.
„Tvrzení, že zavedení EET je pouhá administrativní formalita, není podloženo empirickou zkušeností,“ tvrdí Karel Hamr, zástupce značky eet1, která se svým řešením elektronických pokladen vstoupila na trh v srpnu. „Před dvěma lety byl náš tým v Chorvatsku svědkem toho, že z tržnic zmizela asi šestina prodejců. Myslíme si proto, že hrozba šestiny zavřených hospod v České republice je více než reálná.“
Tzv. fiskalizace, tedy obdoba českého EET, byla v Chorvatsku zaváděna ve třech fázích v roce 2013. Pokladní systémy pro ni vyvíjel a prodával tým, který v současnosti pracuje pro značku eet1.
„Vnímáme obavy podnikatelů. Některé vycházejí z neinformovanosti, jako například časové zdržení při provozu systému nebo cena jeho provozování, ale jiné obavy jsou podložené letitou zkušeností,“ tvrdí Karel Hamr, zástupce značky eet1. „Na základě naší zkušenosti z Chorvatska máme tato doporučení: připravte se včas, změňte myšlení a zkuste na EET vydělat, například pomocí e-zboží.“
E-zboží je možnost využít výhod digitální ekonomiky. Z EET pokladny se může stát terminál na prodej elektronického zboží, jakým jsou vstupenky, sázenky, e-knihy nebo cestovní pojištění. Z každé transakce získá podnikatel provizi a může tak snadno financovat provoz své pokladny nebo na ní dokonce vydělat.
Průzkum provedený na začátku srpna na vzorku zhruba 600 majitelů podniků a živnostníků metodou CAWI dále odhalil, že podnikatelé se obávají vysokých nákladů na pořízení a provoz systémů, případně finančního zatížení rozpočtu v důsledku zavedení EET (31 %). Další obavou je časová náročnost používání systému, zdržování od práce a s tím související zpomalení prodeje a obsluhy zákazníků (17 %). Strach mají restauratéři i ze zvýšení administrativní zátěže a byrokracie a nutnosti zdražování (15 %).
Za diskriminační, cíleně likvidující malé živnostníky a vytvářející nerovné podnikatelské prostředí označilo EET hned 7 % podnikatelů v HOREKA segmentu. Mezi dalšími obavami se objevily například nutnost zdražování, strach ze špatného připojení internetu či ztráta svobody podnikání spojená se ztrátou soukromí. Naprosté minimum podnikatelů (4 %) naopak očekává pročištění trhu a narovnání podmínek.
Výzkum proveden metodou CAWI, sběr dat TNS Aisa mezi 4. a 9. srpnem 2016, 600 respondentů z HOREKA segmentu z celé České republiky, většinou provozy o velikosti do 24 zaměstnanců. Nejvíce respondentů bylo z Prahy (12 %), zbylé kraje a okresy byly zastoupeny rovnoměrně.